NVDA next-14331,f30dd972 brugervejledning

Indholdsfortegnelse

1. Introduktion

Velkommen til NVDA!

NonVisual Desktop Access (NVDA) er en gratis og open source skærmlæser for Microsoft Windows. Skærmlæseren gør brug af syntetisk tale og punkt. Programmet giver blinde og svagtseende brugere adgang til computere med Windows for en pris, der ikke er højere end den, en seende bruger betaler. NVDA er udviklet af NV Access, med bidrag fra fællesskabet.

1.1. Generelle funktioner

NVDA giver blinde og svagsynede mulighed for at få adgang til og interagere med Windows-operativsystemet og mange tredjeparts-programmer.

Af væsentlige funktioner kan nævnes:

1.2. Internationalisering

Det er vigtigt, at folk overalt i verden, uanset hvilket sprog de taler, får lige adgang til teknologi. Udover Engelsk er NVDA blevet oversat til 50 sprog herunder: Afrikaans, albansk, amharisk, arabisk, aragonisk, brasiliansk portugisisk, bulgarsk, burmesisk, catalansk, colombiansk spansk, kroatisk, tjekkisk, dansk, hollandsk, farsi, finsk, fransk, galicisk, græsk, georgisk, tysk, hebraisk, hindi, ungarsk, islandsk, irsk, italiensk, japansk, kannada, koreansk, litauisk, nepalesisk, norsk, polsk, portugisisk, punjabi, rumænsk, russisk, serbisk, slovakisk, slovensk, spansk, svensk, tamilsk, thai, traditionelt og forenklet kinesisk, tyrkisk, ukrainsk og vietnamesisk.

1.3. Understøttelse af talesynteser

Udover at programmets meddelelser og brugerflade findes på flere sprog, kan NVDA også sætte brugeren i stand til at læse tekster på alle sprog, så længe de har en talesyntese, der kan tale det pågældende sprog.

NVDA leveres med eSpeak NG, en gratis, open-source, flersproget talesyntese.

Oplysninger om andre talesynteser som NVDA understøtter kan findes i afsnittet Understøttede Talesynteser.

1.4. Understøttelse af punktskrift

Brugere, som har et punktdisplay, kan med NVDA få tekst ud på punktskrift. Indtastning på uforkortet og uforkortet punkt er også understøttet ved hjælp af et punkttastatur. Se venligst afsnittet Understøttede punktdisplays for oplysninger om understøttede punktdisplays.

NVDA understøtter punktskrift koder for mange sprog, herunder forkortet, fuldskrift og computer punkt koder.

1.5. Licens og Ophavsret

NVDA er ophavsret 2006-2017 NVDA bidragydere.

NVDA er dækket under GNU General Public License (version 2). Du kan frit dele eller ændre denne software så længe du distribuerer licensen sammen med softwaren og stiller hele kildekoden til rådighed for alle, der ønsker det. Dette gælder både originale og modificerede kopier af softwaren, plus software der anvender kode taget fra denne software. For yderligere oplysninger, kan du læse den fulde licens.

2. Systemkrav

3. Hente og opsætte NVDA

Hvis du endnu ikke har fået en kopi af NVDA, kan du hente den fra http://www.nvaccess.org/.

Gå til download sektionen, hvor du finder et link til at downloade den nyeste version af NVDA.

Når du kører den fil du lige har hentet, starter du en midlertidig kopi af NVDA. Du bliver så spurgt om du ønsker at installere NVDA, oprette en flytbar kopi af NVDA, eller fortsætte med at benytte den midlertidige kopi.

Hvis du har planer om altid at benytte NVDA på denne computer, skal du vælge at installere NVDA. Installation af NVDA giver mulighed for yderligere funktionalitet, såsom automatisk start efter logon, evnen til at læse Windows Logon og Windows Beskyttet Skrivebord skærme (dette kan ikke gøres med flytbare og midlertidige kopier) og oprettelse af Start Menu og genveje på skrivebordet. Med den installerede kopi af NVDA kan du også oprette en flytbar kopi når som helst.

Hvis du ønsker, at tage NVDA med dig på et USB-drev eller andre skrivbare medier, skal du vælge at oprette en flytbar kopi. Den flytbare kopi kan desuden også installere sig selv på en computer på et senere tidspunkt. Ønsker du dog at kopiere NVDA til et skrivebeskyttet medie såsom en CD, skal du blot kopiere den hentede fil. Kørsel af den flytbare version fra skrivebeskyttede medier er på nuværende tidspunkt ikke understøttet.

Brug af den midlertidige kopi af NVDA er også en mulighed fx. hvis du har til hensigt at demonstrere NVDA, men opstart af NVDA på denne måde kan være meget tidskrævende.

3.1. Begrænsninger for flytbare og midlertidige kopier af NVDA

Udover den manglende evne til at starte på og efter logon-skærmen, har en flytbar eller midlertidig kopi af NVDA følgende begrænsninger:

3.2. Installation af NVDA

Hvis du installerer NVDA direkte fra den hentede fil, skal du trykke på knappen Installer NVDA. Hvis du allerede har lukket denne dialog, eller hvis du ønsker at installere fra en flytbar kopi, skal du vælge menupunktet Installer NVDA under Værktøjer i NVDA-menuen.

Installationsdialogen der vises vil bede dig bekræfte, at du ønsker at installere NVDA, og dialogen vil også fortælle dig om en tidligere installation vil blive opdateret. Når du trykker på knappen Fortsæt, installeres NVDA. Der er desuden nogle få indstillinger i denne dialog der vil blive forklaret nedenunder. Når installationen er færdig vil du få en besked om, at installationen er lykkedes. Når du trykker OK på dette tidspunkt, vil din nyinstallerede kopi af NVDA starte op.

3.2.1. Start ved Windows Logon

Med denne indstilling bestemmer du, om du vil starte NVDA på Windows logon-skærmen, før du har indtastet din adgangskode. Dette omfanger også UAC kontrol af brugerkonti og andre sikre skærme.

3.2.2. Opret Genvej på Skrivebordet (ctrl+alt+n)

Denne indstilling, hvis valgt, vil oprette en genvej til NVDA på skrivebordet. Hvis du vælger, at oprette denne genvej på dit skrivebord, vil genvejen også blive tilknyttet genvejstasten Ctrl+Alt+n. Denne genvejstast gør det muligt at starte NVDA når som helst når du trykker genvejstasten.

3.2.3. Kopier flytbar konfiguration til nuværende brugerkonto

Denne indstilling lader dig vælge, om du vil kopiere brugerkonfigurationen fra den kørende kopi af NVDA til konfigurationen for den bruger, som er logget på. Indstillingen gælder brugerens installerede kopi. Dette vil ikke kopiere konfigurationen for andre brugere på dette system, og vil heller ikke kopiere til systemkonfigurationen til brug af Windows sikkert logon og andre sikre skærme. Denne indstilling er kun tilgængelig når du installerer fra den flytbare kopi, og ikke den hentede fil.

3.3. Opret en flytbar kopi

Hvis du ønsker, at oprette en flytbar kopi af NVDA direkte fra den hentede fil, skal du bare trykke på knappen Opret Flytbar Kopi. Hvis du allerede har lukket denne dialog, eller hvis du kører en installeret kopi af NVDA, skal du vælge menupunktet Opret Flytbar Kopi under Værktøjer i NVDA-menuen.

Dialogen der vises lader dig vælge hvor du vil oprette den flytbare kopi. det kan være en mappe på din harddisk, et USB-drev eller andet bærbart medie. Der er også mulighed for at kopiere den aktuelle brugerkonfiguration fra den bruger, som er logget ind. Disse indstillinger vil blive anvendt når du benytter den flytbare kopi. Denne indstilling er kun tilgængelig når du opretter en flytbar kopi fra en installeret kopi, og ikke hvis du opretter en flytbar kopi fra den hentede fil. Trykker du Fortsæt vil den flytbare kopi blive oprettet. Når installationen er færdig vil du få en besked om, at installationen er fuldført. Tryk Ok for at lukke denne dialog.

4. Kom i gang med at bruge NVDA

4.1. Start NVDA

Hvis du har installeret NVDA med installationsprogrammet, kan du blot starte NVDA ved enten at trykke Ctrl+Alt+n eller vælge NVDA fra NVDA-menuen under Programmer i menuen Start. Derudover kan du skrive NVDA i dialogboksen Kør og trykke på Enter. Du kan også skrive nogle kommandolinjeparametre, som du kan bruge til følgende: Genstarte NVDA (-r), afslut (-q) slå tilføjelsesprogrammer fra (--disable-addons) osv.

For installerede kopier, vil konfigurationen af NVDA blive gemt i roaming application data mappen af den aktuelle bruger som standard (f.eks. "C:\Users\<user>\AppData\Roaming"). Det er muligt at ændre dette således NVDA indlæser konfigurationen fra den lokale application data mappe i stedet. Læs afsnittet systemspecifikke parametre for flere detaljer.

Hvis du vil starte den flytbare version, skal du åbne den mappe hvori du udpakkede NVDA, og trykke enter eller dobbeltklikke på nvda.exe.

Mens NVDA starter, vil du først høre en stigende række toner, som fortæller, at NVDA er ved at blive indlæst. Afhængigt af hvor hurtigt din computer er, eller hvis du kører NVDA fra en USB-nøgle eller andet langsommere medie, kan det tage lidt tid at starte. Hvis det tager ekstra lang tid, bør NVDA sige "Indlæser NVDA. Vent venligst ... "

Hvis du ikke hører noget af dette, eller du hører Windows lyden der indikere en fejl eller en faldende række af toner, så betyder det, at NVDA har en fejl, og du bliver nødt til eventuelt at rapportere en fejl til udviklerne. Venligst tjek på NVDA hjemmesiden for hvordan du gør dette.

Når NVDA starter for første gang, vil du blive mødt af en dialogboks som giver dig nogle grundlæggende oplysninger om NVDA tasten og NVDA-menuen. (Se de følgende afsnit om disse emner). Dialogboksen indeholder også en comboboks og tre checkbokse. Comboboksen lader dig vælge tastaturlayout. Med den første checkboks kan du bestemme, om NVDA skal bruge capslock som en NVDA tast. Den anden bestemmer, om NVDA skal starte automatisk, efter du har logget på Windows. Det er kun tilgængeligt i installerede kopier af NVDA. Den tredje lader dig styre, om denne Velkomstdialog boks skal vises hver gang NVDA starter.

4.2. Om NVDA tastaturkommandoer

4.2.1. NVDA-tasten

De fleste NVDA-specifikke tastaturkommandoer består normalt af at trykke på en særlig tast kaldet NVDA tasten, samtidig med en eller flere andre taster. Bemærkelsesværdige undtagelser herfra er tekstlæsekommandoerne i desktop-tastaturlayoutet, som kun består af tasterne i det numeriske tastatur alene, men der er også andre undtagelser.

NVDA kan konfigureres således, at enten den numeriske Insert Udvidede Insert, eller Caps Lock-tasten kan bruges som NVDA-tast. Som standard er både Numerisk Insert og udvidet Insert tasterne indstillet som NVDA-tast.

Hvis du ønsker at få en af NVDA-tasterne til at brue dens oprindelige funktion (for eksempel, hvis du ønsker at tænde Caps Lock, når du har valgt Caps Lock til at være en NVDA tast) kan du trykke på tasten to gange i hurtig rækkefølge.

4.2.2. Tastatur-Layouts

NVDA har i øjeblikket to sæt tastaturkommandoer eller tastatur-layouts: Desktop-layoutet og laptop-layoutet. Som standard er NVDA sat til at bruge Desktop-layout, men du kan skifte til det bærbare layout i Tastaturindstillinger, under Indstillinger i NVDA-menuen.

Desktop layout bruger i høj grad det numeriske tastatur (med Num Lock slået fra). Selvom de fleste bærbare computere ikke har et fysisk numerisk tastatur, kan nogle bærbare computere efterligne et ved at holde Fn-tasten nede og trykke på bogstaver og tal på højre side af tastaturet (7 8 9 u i o j k l osv).. Hvis din bærbare computer ikke kan gøre brug af dette, eller ikke tillader dig at slå Num Lock fra, kan du skifte til det bærbare layout i stedet.

4.3. NVDA Touch-bevægelser

Hvis du kører NVDA på en enhed med touchskærm og Windows 8 eller nyere, kan du kontrollere NVDA direkte ved hjælp af den berøringsfølsomme skærm. Når NVDA er i gang, vil alle bevægelser registreret af skærmen blive indfanget af NVDA. Dette betyder, at handlinger der kan udføres normalt uden NVDA ikke vil virke.

4.3.1. Udforsk skærmen

Den mest grundlæggende handling du kan udføre er at få annonceret et element eller noget tekst på skærmen uanset hvor det befinder sig. For at gøre dette, skal du placere en finger et sted på skærmen. Du kan også beholde din finger på skærmen, og derefter bevæge den rundt på skærmen for at få oplæst tekst og elementer, som du bevæger dig hen over.

4.3.2. Touch-bevægelser

Når NVDA-kommandoer er beskrevet senere i denne brugermanual, kan de indeholde information om hvordan man benytter touchskærmen til at udføre den tilsvarende kommando. Følgende information beskriver hvordan du kan udføre diverse touch-bevægelser.

Tryk

Tryk på skærmen hurtigt med en eller flere fingre.

Et enkelt tryk med en finger er bare kendt som et tryk. Et enkelt tryk med to fingre på samme tid er et enkelt tryk med to fingre, osv.

Hvis det samme tryk er udført hurtigt efter hinanden, vil NVDA behandle handlingen som en multi-tryk bevægelse. Et tryk to gange med en finger er et dobbelt tryk Tre tryk er et trippel-tryk, osv. Disse bevægelser genkender selvfølgelig også hvor mange fingre var benyttet da bevægelsen var udført, så det er muligt at have flere kombinationer der udføre bestemte handlinger som et trippel tryk med to fingre, et tryk med fire fingre, osv.

Svirp

Svirp din finger hurtigt over skærmen.

Der er fire mulige svirpebevægelser du kan benytte, afhængige af retningen: Svirp til venstre, svirp til højre, svirp op og svirp ned.

Ligesom tryk kan du benytte flere fingre for at udføre deforskellige bevægelser. Derfor er bevægelser som svirp op med to fingre og svirp til venstre med fire fingre mulige bevægelser.

4.3.3. Touch-tilstande

Eftersom der er mange flere NVDA-kommandoer tilgængelige end der er mulige bevægelser, har NVDA implementeret forskellige tilstande der gør det muligt for dig, at benytte dig af forskellige undergrupper af kommandoer. De to tilstande er teksttilstand og objekttilstand Visse NVDA kommandoer fra listen i dette dokument kan have en touch-funktion anført i parentes efter touch-bevægelsen. For eksempel, svirp op (teksttilstand) betyder at kommandoen vil blive udført hvis du svirper op, men kun hvis teksttilstand er aktiv. Hvis kommandoen ikke har en tilstand knyttet til den, virker den uafhængigt af hvilken tilstand NVDA befinder sig i.

For at skifte touch-tilstand, udfør et tryk med tre fingre.

4.4. Tastaturhjælp

Mange vigtige kommandoer er nævnt i resten af denne brugervejledning, men en nem måde at udforske alle de forskellige tastekommandoer er ved at starte tastaturhjælpen.

For At slå tastaturhjælp til, skal du trykke på NVDA+1. For at slå tastaturhjælp fra igen, tryk på NVDA+1. Når tastaturhjælp er slået til, vil enhver udført kommando, såsom et tastetryk eller en udført touch-bevægelse annoncere, hvilken handling den er knyttet til. Selve kommandoerne vil ikke blive udført, mens tastaturhjælp er slåët til.

4.5. NVDA-menuen

I NVDA-menuen kan du styre NVDA indstillingerne, få adgang til hjælp, gemme/gendanne din konfiguration, Ændre tale ordbøger, få adgang til yderligere værktøjer og afslutte NVDA.

For at komme til NVDA-menuen fra et hvilket som helst sted i Windows, mens NVDA kører, skal du Trykke NVDA+n på tastaturet eller udføre et dobbelttryk med to fingre. Du kan også komme til NVDA-menuen via windows systembakken. Du kan enten højreklikke på NVDA-ikonet i systembakken, eller få adgang til systembakken ved at trykke på Windows-tasten + B, pil ned til NVDA ikonet og tryk på applikationstasten, som er placeret ved siden af højre kontroltast på de fleste tastaturer. Når menuen kommer op, kan du bruge piletasterne til at navigere rundt i menuen, og tryk på Enter-tasten for at aktivere et element.

4.6. Grundlæggende NVDA-kommandoer

Navn Desktop tast Laptop tast Bevægelse Beskrivelse
Stop tale Kontrol Kontrol enkelt tryk med to fingre stopper talen med det samme
Pause Tale Shift Shift Ingen Sætter talen på pause. Når du trykker igen, fortsætter talen, hvor den slap (hvis pause er understøttet af den aktuelle talesyntese)
NVDA-menu NVDA+n NVDA+n Dobbelttryk med to fingre Fremkalder NVDA-menuen, så du får adgang til indstillinger, værktøjer og hjælp osv.
Skift Taletilstand NVDA+s NVDA+s Ingen Skifter tale tilstand mellem tale, bip og slået fra.
Skift Tastaturhjælp tilstand NVDA+1 NVDA+1 Ingen Hvis du trykker på en tast i denne tilstand vil tasten blive oplæst, sammen med den eventuelle NVDA kommando der er tilknyttet tasten
Afslut NVDA NVDA+q NVDA+q Ingen Afslutter NVDA
Slip næste tast igennem NVDA+f2 NVDA+f2 Ingen Fortæller NVDA at den næste tast slippes lige igennem til den aktive applikation, selv om det normalt er en NVDA kommando
Slå dvaletilstand til og fra NVDA+Shift+s NVDA+Shift+z Ingen Dvaletilstand deaktivere alle NVDA-kommandoer og tale/punkt output i det aktive program. Dette er mest brugbart når du benytter et program der gør brug af egne skærmlæsefunktioner. Tryk kommandoen en gang til for at deaktivere dvaletilstand.

4.7. Rapportering af Systemoplysninger

Navn Tast Beskrivelse
Sig dato/tid NVDA+f12 Tryk en gang for klokkeslæt, to gange for dato
Sig batteristatus NVDA+Shift+b Rapporterer batteristatus fx. om AC strømforsyning er tilsluttet eller om batteriet aflader.
Sig tekst i udklipsholderen NVDA+c Rapporterer tekst i udklipsholderen hvis der er nogen.

5. Navigering med NVDA

Med NVDA kan du udforske og navigerer i systemet på flere forskellige måder, både med normal brug og med gennemlæsning af skærmen.

5.1. Objekter

Hvert program og selve operativsystemet består af mange objekter. Et objekt er et enkelt emne såsom et stykke tekst, en knap, checkboks, skyder, liste eller redigerbart tekstfelt (editfelt).

5.2. Navigering med systemfokus

Systemfokus, også bare kendt som fokus, er det objekt eller der modtager de tastetryk, du laver på tastaturet. For eksempel, hvis du skriver i et redigerbart teksfelt har tekstfeltet fokus.

Den mest almindelige måde at navigere rundt med NVDA i Windows er simpelthen ved at bevæge sig rundt med de almindelige Windows-tastatur kommandoer, såsom at trykke på Tab og Skift+TAB for at flytte frem og tilbage mellem kontrolelementerne, trykke ALT for at komme til menulinjen og derefter bruge pilene til at navigere i menuer, og bruge ALT + TAB for at flytte mellem kørende programmer. Mens du gør dette, vil NVDA give dig oplysninger om det objekt, som har fokus såsom dets navn, type, værdi, tilstand, beskrivelse, tastaturgenvej og oplysninger om placering.

Der er nogle nyttige kommandoer, når du flytter fokus rundt i systemet:

Navn Desktop tast Laptop tast Beskrivelse
Sig det aktuelle fokus NVDA+Tab NVDA+Tab annoncerer det aktuelle objekt eller kontrol, der er i fokus. Tryk to gange for at få oplysningerne stavet
Sig titel NVDA+t NVDA+t annoncerer titlen på det aktive vindue. Tryk to gange for at få oplysningerne stavet. Tryk tre gange for at kopiere til udklipsholderen.
Læs det aktive vindue NVDA+b NVDA+b Læser alle kontrolelementerne i det aktive vindue (nyttigt i dialogbokse)
Læs statuslinje NVDA+End NVDA+Shift+End Annoncerer statuslinjen hvis NVDA kan finde den. Det flytter også navigatorobjektet til denne position. Tryk to gange for at få stavet informationen.

5.3. Navigering med systemmarkøren

Når et objekt der tillader navigation og/eller redigering af tekst har fokus, kan du bevæge dig gennem teksten med systemmarkøren.

Når fokus er på et objekt der har en systemmarkør kan du bruge piletasterne, side op, side ned, hjem, end, osv. til at flytte igennem teksten Du kan også ændre teksten hvis kontrollen understøtter redigering. NVDA vil fortælle, hvad der sker, mens du bevæger dig imellem tegn, ord og linie, og vil også annoncere valgt og fravalgt tekst.

Følgende NVDA-kommandoer kan bruges i forbindelse med systemmarkøren:

Navn Desktop tast Laptop tast Beskrivelse
Sig alt NVDA+Pil-ned NVDA+a Starter læsningen fra markørens nuværende position og flytter markøren med ned i teksten
Læs aktuelle linje NVDA+Pil-op NVDA+l Læser den linje, hvor markøren for øjeblikket befinder sig. Tryk to gange for at få linjen stavet. Tryk tre gange for at stave linjen ved brug af tegnbeskrivelser.
Læs den valgte tekst NVDA+Shift+Pil-op NVDA+Shift+s Læser den tekst, som er blevet markeret
Næste sætning Alt+Pil-ned Alt+Pil-ned Flytter markøren til den næste sætning og læser den (kun understøttet i Microsoft Word og Outlook).
Forrige sætning Alt+Pil-op Alt+Pil-op Flytter markøren til den forrige sætning og læser den (kun understøttet i Microsoft Word og Outlook).

Når du er i en tabel, kan følgende kommandoer også bruges:

Navn Tast Beskrivelse
Flyt til forrige kolonne Ctrl+Shift+Venstre-pil Flytter markøren til den forrige kolonne (i samme række)
Flyt til næste kolonne Ctrl+Alt+Højre-pil Flytter markøren til den næste kolonne (i samme række)
Flyt til forrige række Ctrl+Alt+Pil-op Flytter markøren til den forrige række (i den samme kolonne)
Flyt til næste række Ctrl+Alt+Pil-ned Flytter markøren til næste række (i den samme kolonne)

5.4. Objektbaseret navigering

For det meste vil du arbejde med kommandoer der ændrer fokus og systemmarkøren. Nogle gange kan det imidlertid værre, at du hellere vil udforske den aktuelle applikation eller operativsystemet uden at flytte fokus eller systemmarkøren. Du kan også have nytte af at arbejde med objekter der nomalt ikke kan benyttes af tastaturet. I disse situationer kan du bruge objektbaseret navigation.

Objektbaseret navigation lader dig bevæge dig mellem og skaffe information om de individuelle objekter. Når du flytter til et objekt, vil NVDA rapportere det på samme måde, som det sker med systemfokus. Du kan også benytte den såkaldte skærmlæsetilstand eller læsetilstand til at læse al tekst, præcis som den vises på skærmen.

I stedet for at skulle flytte frem og tilbage mellem hvert enkelt objekt i systemet, er objekterne grupperet i et hierarki. Dette betyder, at nogle objekter kan indeholde andre objekter, ogat du skal åbne objekterne for at få adgang til objekter inde i dem. Fx.: En liste indeholder listeemner. Så du må gå ind i listen for at komme til dens listeemner. Hvis du har fundet et emne i listen, kan du komme til andre emner i listen ved at gå til forrige eller næste objekt. Du kan komme tilbage til selve listen ved at gå til det overordnede objekt for listeemnet. Derefter kan du bevæge dig forbi listen, hvis du ønsker, at udforske andre objekter. På samme måde er der kontroller (fx. knapper) inde i en værktøjslinje. Så du skal gå ind i værktøjslinjen for at komme til kontrollerne i værktøjslinjen.

Det objekt, du er i gang med at gennemse, kaldes for navigatorobjektet. Når du navigerer til et objekt, kan du gennemse det ved at benytte kommandoerne til gennemsyn af tekst når du befinder dig i læsetilstand. Som standard, flytter navigator objektet sammen med System fokus, men denne adfærd kan slås til og fra.

Bemærk, at punkt følger fokus og systemmarkør som standardindstilling, i stedet for objekt navigation og tekstgennemsyn. Hvis du derimod ønsker at punkt skal følge objekt navigation og tekstgennemsyn, skal du konfigurere punkt til at følge gennemsyn.

For at navigere imellem objekter, skal du benytte følgende kommandoer:

Navn Desktop tast Laptop tast Bevægelse Beskrivelse
Sig aktuelle objekt NVDA+Numpad5 NVDA+Shift+o Ingen Annoncerer det aktuelle navigatorobjekt. Tryk to gange for at få stavet oplysningerne, og tryk tre gange for at kopiere objektets navn og værdi til udklipsholderen.
Flyt til det overordnede objekt NVDA+Numpad8 NVDA+Shift+Pil-op Svirp op (objekttilstand) Navigerer til det overordnede objekt i forhold til det aktuelle navigatorobjekt
Gå til forrige objekt NVDA+Numpad4 NVDA+Shift+Venstre-pil Svirp til venstre (objekttilstand) Flytter til objektet før det aktuelle navigatorobjekt
Gå til næste objekt NVDA+Numpad6 NVDA+Shift+Højre-pil Svirp til højre (objekttilstand) Flytter til objektet efter det aktuelle navigatorobjekt
Gå til første underordnede objekt NVDA+Numpad2 NVDA+Shift+Pil-ned Svirp ned (objekttilstand) Flytter til det første objekt, som er indeholdt i det aktuelle navigatorobjekt.
Gå til objektet i fokus NVDA+Numpad-Minus NVDA+Backspace Ingen Flytter til det objekt, som er i fokus. Placerer også læsemarkøren ved systemmarkøren, hvis den er synlig.
Aktiver aktuelle navigatorobjekt NVDA+Numpad-Enter NVDA+Enter Dobbelttryk Aktiverer det nuværende navigatorobjekt (svarende til at klikke med musen eller trykke på mellemrums tasten, når det er i fokus)
Flyt systemfokus eller systemmarkør til den aktuelle læseposition NVDA+Shift+Numpad-Minus NVDA+Shift+Backspace Ingen Tryk en gang for at flytte systemfokus til det nuværende navigatorobjekt. Tryk to gange for at flytte systemmarkøren til læsemarkøren.
Sig læsemarkørens position NVDA+Numpad-del NVDA+Del Ingen Giver information om placeringen af teksten eller objektet ved læsemarkøren. Fx. procentdel af dokumentet, afstand fra venstre kant af siden eller den præcise position på skærmen. To tryk kan give flere detaljer.

Bemærk: For at det numeriske tastatur skal fungere korrekt, skal Num Lock-tasten være slået fra.

5.5. Gennemsyn af tekst

NVDA giver dig mulighed for at læse indholdet af skærmen, det aktuelle dokument eller det aktuelle object ved enten at flytte imellem tegn, ord eller linjer. Dette er mest nyttigt i Windows kommando konsol vinduer og andre steder, hvor der er en begrænset eller ikke-eksisterende system markør. For eksempel kan du bruge denne markør til at gennemse en lang besked i en dialog.

Når man bevæger sig rundt med den ubegrænsede markør flytter systemets markør ikke med, så du kan gennemse teksten på skærmen uden at tabe det sted af syne, hvor du er ved at redigere. Men når du flytter rundt med systemets markør, følger den ubegrænsede markør som standard med. Dette kan slås til og fra.

Bemærk, at punkt følger fokus og systemmarkør som standardindstilling, i stedet for objekt navigation og tekstgennemsyn. Hvis du derimod ønsker at punkt skal følge objekt navigation og tekstgennemsyn, skal du konfigurere punkt til at være tøjret til gennemsyn.

Følgende tastekommandoer er tilgængelige for gennemsyn af tekst:

Navn Desktop tast Laptop tast Bevægelse Beskrivelse
Gå til øverste linje i læsetilstand Shift+Numpad-7 NVDA+Ctrl+Home Ingen Flytter læsemarkøren til den øverste linje af teksten
Gå til forrige linje i læsetilstand Numpad-7 NVDA+Pil-op Svirp op (teksttilstand) Flytter læsemarkøren til forrige linje i teksten
Læs aktuelle linje i læsetilstand Numpad8 NVDA+Shift+. Ingen Læser den linje, hvor læsemarkøren er placeret. Tryk to gange for at få linjen stavet. Tryk tre gange for at få linjen stavet fonetisk.
Gå til næste linje i læsetilstand Numpad9 NVDA+Pil-ned Svirp ned (teksttilstand) Flytter læsemarkøren til næste linje i teksten
Gå til nederste linje i læsetilstand Shift+Numpad9 NVDA+Ctrl+End Ingen Flytter læsemarkøren til nederste linje i teksten
Flyt til forrige ord i læsetilstand Numpad4 NVDA+Ctrl+Venstre-pil Svirp til venstre med to fingre Flytter læsemarkøren til forrige ord i teksten
Læs aktuelle ord i læsetilstand Numpad5 NVDA+Ctrl+. Ingen Læser det ord i teksten, hvor læsemarkøren er placeret. Tryk to gange for at stave ordet. Tryk tre gange for at stave ordet fonetisk.
Gå til næste ord i læsetilstand Numpad6 NVDA+Ctrl+Højre-pil Svirp til højre med to fingre Flytter læsemarkøren til næste ord i teksten
Gå til starten af linje i læsetilstand Shift+Numpad1 NVDA+Home Ingen Flytter læsemarkøren til starten af den aktuelle linje i teksten
Flyt til forrige tegn i læsetilstand Numpad1 NVDA+Venstre-pil Svirp til venstre (teksttilstand)| Flytter læsemarkøren til forrige tegn på den aktuelle linje i teksten
Læs aktuelle tegn i læsetilstand Numpad2 NVDA+. Ingen Læser det aktuelle tegn på den linje i teksten, hvor læsemarkøren er placeret. To tryk giver en beskrivelse eller et eksempel på tegnet. Tryk tre gange for at få den numeriske værdi af tegnet (decimal og hexadecimal).
Gå til næste tegn i læsetilstand Numpad3 NVDA+Højre-pil Svirp til højre (teksttilstand) Flytter læsemarkøren til næste tegn på den aktuelle linje i teksten
Gå til slutningen af linje i læsetilstand Shift+Numpad3 NVDA+End Ingen Flytter læsemarkøren til slutningen af den aktuelle linje i teksten
Sig alt i læsetilstand Numpad-plus NVDA+Shift+a Svirp ned med tre fingre (teksttilstand) Læser fra læsemarkørens aktuelle position og flytter den under læsningen
Vælg og derefter kopier fra læsemarkør NVDA+f9 NVDA+f9 Ingen Begynder vælge og kopiere processen fra læsemarkørens aktuelle position. Den faktiske handling finder ikke sted, før du fortæller NVDA, hvor udvælgelsen af teksten afsluttes.
Vælg og kopier til læsemarkør NVDA+f10 NVDA+f10 Ingen Ved et tryk, vil tekst blive valgt fra den tidligere startmarkør, som er blevet sat, til og med læsemarkørens aktuelle position. Når du trykker på denne tast to gange, bliver teksten kopieret til Windows udklipsholderen.
Sig tekstformatering NVDA+f NVDA+f Ingen Annoncerer formateringen af teksten ved læsemarkørens position. Trykkes dette to gange vil informationen blive vist i gennemsynstilstand

Bemærk: For at det numeriske tastatur skal fungere korrekt, skal Numlock-tasten være slået fra.

En god måde at huske kommandoerne til tekstlæsning i desktop-layout på er at sammenligne dem med en tabel eller et skema med tre gange tre felter. Fra toppen til bunden er det linje, ord og tegn. Fra venstre mod højre er det forrige, aktuelle og næste. Layoutet kan illustreres på følgende måde:

Forrige linje Aktuelle linje Næste linje
Forrige ord Aktuelle ord Næste ord
Forrige tegn Aktuelle tegn Næste tegn

5.6. Læsetilstande

med NVDAs kommandoer til tekstlæsning kan du læse indhold i det aktuelle navigatorobjekt, det aktuelle dokument eller skærmen, afhængigt af hvilken læsetilstand der benyttes. Læsetilstand er en erstatning for det ældre koncept Flad Visning.

Du skifter mellem læsetilstandene med følgende kommandoer:

Navn Desktop tast Laptop tast Bevægelse Beskrivelse
skift til næste læsetilstand NVDA+Numpad7 NVDA+pageUp svirp op med to fingre skifter til den næste tilgængelige læsetilstand.
skift til forrige læsetilstand NVDA+Numpad1 NVDA+pageDown Svirp ned med to fingre skifter til den forrige tilgængelige læsetilstand.

5.6.1. ObjektLæsetilstand

Når du benytter objektlæsetilstand, er du kun i stand til at læse indholdet af det aktuelle navigatorobjekt. I forhold til objekter som redigeringsfelter (edit-felter)eller andre grundlæggende elementer, ville dette typisk være tekstindholdet. For andre objekter kan det muligvis være navnet eller dets værdi.

5.6.2. Dokumentlæsetilstand

Når navigatorobjecktet befinder sig i et dokument, hvori gennemsynstilstanden benyttes (fx. en webside) eller andre komplekse dokumenter, der indeholder mange objekter (fx. Lotus Symphony dokumenter) er det muligt at skifte til dokumentlæsetilstand. Med dokumentlæsetilstand kan du gennemse hele dokumentet.

Når du skifter fra objektlæsetilstand til dokumentlæsetilstand, placeres markøren i dokumentet ved positionen for det aktuelle navigatorobjekt. Når du flytter rundt i dokumentet med læsekommandoer, bliver navigatorobjektet automatisk opdateret, så det svarer til objektet ved den aktuelle markørposition.

Bemærk, at NVDA automatisk vil skifte til dokument læsetilstand fra objekt læsetilstand når der bevæges rundt i dokumenter der kræver gennemsynstilstand.

5.6.3. Skærm Læsetilstand

Med skærmtilstand kan du gennemse teksten, sådan som den optræder visuelt på skærmen i det aktuelle program. Dette kan sammenlignes med "screen review" eller "mouse cursor" i andre skærmlæseprogrammer.

Når du skifter til Skærmlæsetilstand placeres læsemarkøren på skærmpositionen for det aktuelle navigatorobjekt. Når du flytter rundt på skærmen med læsekommandoer, bliver navigatorobjektet automatisk opdateret, så det svarer til objektet ved den aktuelle markørposition.

Bemærk, at NVDA muligvis ikke kan se hele eller dele af teksten i nogle af applikationer på grund af nyere teknologier brugt til at tegne skærmen. Disse teknologier er umulige at understøtte på nuværende tidspunkt.

5.7. Navigering ved brug af musen

Når du bevæger musen, rapporter NVDA som standard tekst, der er direkte under musemarkøren, mens den bevæger sig hen over teksten. Der hvor det kan lade sig gøre, vil NVDA læse det omkringstående tekstafsnit, selv om der i nogle felter kun er tale om den aktuelle linje.

NVDA kan desuden konfigureres til også at annoncere typen af det objekt musen bevæger sig over, (f.eks listboks, trykknap osv.).. Dette kan være nyttigt for helt blinde brugere hvor teksten nogle gangeikke er nok.

NVDA gør det muligt for brugerne at finde ud af, hvor musen er placeret på skærmen, ved at afspille musens position som biptoner. Jo højere oppe musen befinder sig på skærmen, jo højere tonehøjde har lydsignalerne. Jo mere til venstre eller højre musen er på skærmen, jo mere til venstre eller højre vil lyden synes at komme fra (under forudsætning at du har stereohøjttalere) eller hovedtelefoner.

Disse ekstra musefunktioner er ikke slået til som standard i NVDA Hvis du ønsker at drage fordel af dem, kan de konfigureres fra Museindstillinger-dialogen, som findes i menuen Indstillinger i NVDA-menuen.

Selv om du bør bruge en fysisk mus eller et pegefelt til at navigere med musen, har NVDA et par vigtige kommandoer relateret til brugen af mus:

Navn Desktop tast Laptop tast Beskrivelse
Venstre museklik Numpad-skråstreg NVDA+[ Klikker en enkelt gang med venstre museknap. Det almindelige dobbeltklik kan udføres ved at trykke på denne tastekombination to gange hurtigt efter hinanden.
Lås venstre museknap Shift+Numpad-divideret-med NVDA+ctrl+[ Låser venstre museknap i nedtrykket tilstand. Tryk igen for at slippe den. Hvis du vil trække med musen, så tryk på denne tast for at låse museknappen, og flyt så musen, enten fysisk eller med en af de andre musekommandoer.
Højre museklik Numpad-stjerne NVDA+] Klikker en enkelt gang med højre museknap.
Lås højre museknap Shift+Numpad-stjerne NVDA+ctrl+] Låser højre museknap i nedtrykket tilstand. Tryk igen for at slippe den. Hvis du vil trække med musen, så tryk på denne tast for at låse museknappen, og flyt så musen, enten fysisk eller med en af de andre musekommandoer.
Flyt musen til det aktuelle navigatorobjekt NVDA+Numpad-skråstreg NVDA+Shift+m Flytter musen til positionen for det aktuelle navigatorobjekt og læsemarkøren
Flyt til objektet ved musen NVDA+Numpad-stjerne NVDA+Shift+n Sætter navigatorobjektet til at være objektet på musens position

6. Gennemsynstilstand

Komplekse dokumenter, der ikke kan redigeres, fx. web-sider, bliver præsenteret med NVDA i gennemsynstilstand. Dette omfatter dokumenter i Mozilla Firefox, Microsoft Internet Explorer, Mozilla Thunderbird, HTML-meddelelser i Microsoft Outlook, Google Chrome, Adobe Reader and Adobe Flash. Gennemsynstilstand kan også bruges i Microsoft Word-dokumenter.

Når du benytter gennemsynstilstand, bliver indholdet af dokumentet præsenteret i en flad visning, som du kan navigere rundt i ved hjælp af piletasterne, præcist som hvis det var det normalt dokument. Alle NVDAs kommandoer til systemmarkør fungerer i denne tilstand; fx. læs alt, rapportér tekstformatering, kommandoer til navigering af tabeller, osv. Oplysninger såsom, om teksten er et link, en overskrift osv bliver annonceret sammen med teksten mens du bevæger dig rundt.

Nogle gange får du brug for at interagere direkte med kontrollerne i disse dokumenter. For eksempel har du behov for dette, når du arbejder med redigerbare tekstfelter og lister, så du kan indtaste bogstaver, samt bruge piletasterne til at finde rundt i listen. Du gør dette ved at skifte til fokustilstand hvor næsten alle taster bliver sluppet igennem til det program eller det felt, du står i. Når du er i gennemsynstilstand, vil NVDA som udgangspunkt automatisk skifte til fokustilstand, hvis du tabber til eller klikker på en kontrol, der kræver det. Tilsvarende, når du tab'er til eller klikker på et felt, hvor der ikke kræves fokustilstand, skifter NVDA automatisk tilbage til gennemsynstilstand. Du kan også trykke på Enter eller Mellemrum for at skifte til fokustilstand i de felter, som kræver det. Tryk på Escape for at skifte tilbage til gennemsynstilstand. Derudover kan du også manuelt tvinge NVDA i fokustilstand, hvorefter tilstanden vil forblive i kraft indtil du selv slår den fra.

Navn Tast Beskrivelse
Skift mellem gennemsyns- og fokustilstand NVDA+Mellemrum Skifter mellem gennemsynstilstand og fokustilstand
Forlad fokustilstand Escape Skifter tilbage til gennemsynstilstand, hvis NVDA havde skiftet automatisk til fokustilstand
Opdater dokument i gennemsynstilstand NVDA+f5 Genindlæser det aktuelle dokument. (Kan være nyttigt, hvis noget af indholdet synes at mangle. Ikke tilgængelig i Microsoft Word og Outlook.)
Søg NVDA+Ctrl+f Viser en dialog, hvor du kan indtaste den tekst, du vil søge efter i det aktuelle dokument
Find næste NVDA+f3 Finder næste forekomst i dokumentet af den tekst, du tidligere har søgt efter
Find forrige NVDA+Shift+F3 Finder forrige forekomst i dokumentet af den tekst, du tidligere har søgt efter
Åbn lang beskrivelse NVDA+d Åbner et nyt vindue, som indeholder en lang beskrivelse for det element, du står på, hvis elementet har en.

6.1. Bogstavnavigering

For hurtigere at kunne navigere når du er i gennemsynstilstand, giver NVDA også mulighed for ved hjælp af et enkelt bogstav at springe til bestemte områder i dokumentet. Bemærk, at ikke alle disse kommandoer understøttes i alle dokumenttyper.

Hvis du trykker en af de følgende taster ned alene, hopper du til den næste forekomst af det pågældende element. Hvis du trykker tasten ned sammen med Skift, hopper du til det forrige element.

For at flytte til begyndelsen eller slutningen af overordnede elementer, fx. lister eller tabeller:

Navn Tast Beskrivelse
Flyt til starten af overordnede element Shift+Komma Flytter til starten af det overordnede element, liste tabel osv., hvor systemmarkøren er placeret.
Flyt forbi slutningen af det overordnede element Komma Flytter forbi slutningen af det overordnede element, liste tabel osv., hvor systemmarkøren er placeret.

Nogle web-applikationer, som f.eks. Gmail, Twitter og Facebook, bruger bogstaver som genvejstaster. Hvis du gerne vil kunne bruge disse genvejstaster og stadig være i stand til at bruge markørtasterne til at læse i gennemsynstilstand, kan du midlertidigt slå NVDAs bogstavnavigering fra. Du kan slå bogstavnavigering til og fra i det aktuelle dokument ved at trykke på NVDA+Shift+Mellemrum.

6.2. Elementlisten

Elementlisten giver adgang til en liste med forskellige typer elementer i dokumentet, alt efter hvilket program du bruger. F.eks., i web-browsere kan kan elementlisten vise links, overskrifter og landemærker. Med radioknapper kan du skifte mellem de forskellige typer elementer. Ved hjælp af Et editfelt kan du filtrere listen, så du kan søge efter et bestemt element på siden. Når du har valgt et element, kan du bruge knapperne i dialogen til at flytte til, eller aktivere det pågældende element.

Navn Tast Beskrivelse
Elementliste i gennemsynstilstand NVDA+f7 Giver Element listen som indeholder forskellige elementer i det nuværende dokument

6.3. Indlejrede objekter

Sider kan ved hjælp af teknologier som Adobe Flash og Sun Java omfatte meget dynamisk indhold, såsom applikationer og dialoger. Når man støder på disse objekter i i et dokument, vil NVDA henholdsvist annoncere "Indlejret objekt", "applikation" og "dialog". Du kan trykke Enter på disse objekter for at aktivere dem. Hvis objektet er tilgængeligt, kan du derefter tabbe rundt indenfor det og interagere med det som ethvert andet program du kan med et tastetryk vende tilbage til den oprindelige side, der indeholder det indlejrede objekt:

Navn Tast Beskrivelse
Gå til det overordnede dokument i gennemsynstilstand NVDA+Ctrl+Mellemrum Flytter fokus ud af det aktuelle indlejrede objekt og ind i dokumentet, som indeholder objektet

7. Læsning af matematisk materiale

Ved hjælp af MathPlayer 4 fra Design Science kan du med NVDA læse og navigere interaktivt i matematisk materiale. Dette kræver, at MathPlayer 4 er installeret på computeren. MathPlayer kan hentes gratis fra: http://www.dessci.com/en/products/mathplayer/

NVDA understøtter følgende typer matematisk indhold:

Når du læser et dokument, vil NVDA udtale understøttet matematisk indhold der, hvor det forekommer. Hvis du bruger et punktdisplay, vil det også blive vist på punkt.

7.1. Interaktiv navigering

Hvis du primært bruger tale, vil du sandsynligvis i de fleste tilfælde ønske at undersøge det matematiske udtryk i mindre bidder i stedet for at høre hele udtrykket på en gang.

Hvis du befinder dig i gennemsynstilstand, kan du gøre dette ved at flytte markøren til det matematiske indhold og trykke Enter.

Hvis du ikke er i gennemsynstilstand:

  1. Flyt læsemarkøren til det matematiske indhold. Som udgangspunkt følger læsemarkøren systemmarkøren, så som regel kan du bare bruge systemmarkøren til at gå til det ønskede indhold.
  2. Aktiver så følgende kommando:

Navn Tast Beskrivelse
Interager med matematikindhold NVDA+Alt+m Starter interaktion med matematikindhold

På dette tidspunkt kan du bruge MathPlayer-kommandoer, såsom piletasterne, til at udforske udtrykket. For eksempel kan du flytte gennem udtrykket med Venstre- og Højre-pil og zoome ind på en del af udtrykket, f.eks. en brøk, med Pil-ned. Se venligst dokumentationen til MathPlayer for flere oplysninger.

Når du vil tilbage til dokumentet, skal du simpelthen trykke på Escape-tasten.

8. Punktskrift

Hvis du eger et punktdisplay, kan NVDA vise information på punkt. Hvis dit punktdisplay har et punkttastatur, kan du også indtaste forkortet og uforkortet punkt.

Se venligst afsnittet Understøttede Punktdisplays for oplysninger om understøttede punktdisplays. Du kan konfigurere punkt ved hjælp af dialogen Punktindstillinger

8.1. Punktforkortelser for felttyper, felttilstande og landmærker

For at få plads til så meget som muligt på et punktdisplay bruger NVDA følgende forkortelser til at indikere type og tilstand for felter såvel som landmærker.

Forkortelse felttype
knp knap
cbo combo boks
chk checkboks
dlg dialog
edt redigerbart tekstfelt (editfelt)
gra grafik
kN Nummer på tabelkolonne fs. k1, k2
rN Nummer på tabelrække, fx. r1, r2
hN Overskrift niveau N, fx. h1, h2
lnk link
blnk besøgt link
lst list
lmk landmærke
mnu menu
mnuln menulinje
rknp radioknap
tb tabel
tv trævisning
nv N Et emne i en trævisning har niveau N
----- skilletegn

Desuden er følgende indikatorer for tilstande defineret:

Forkortelse tilstand for felt
... vises, når et objekt understøtter autofuldførelse
( ) bliver vist, når et objekt, fx. en checkboks, ikke er markeret
(x) bliver vist, når et objekt, fx. en checkboks, er markeret
(-) bliver vist, når et objekt, fx. en checkboks, er delvist markeret
- Bliver vist, når et objekt, fx. en trævisning, kan foldes sammen
+ Bliver vist, når et objekt, fx. en trævisning, kan foldes ud
klk Bliver vist, når et objekt kan klikkes på
sb Bliver vist, når et objekt, fx. et editfelt, er skrivebeskyttet
vlg Bliver vist, når et objekt er valgt
umnu Bliver vist, når et objekt har en pop-up-funktion, som regel en undermenu

Til sidst defineres følgende forkortelser for landmærker:

Forkortelse Landmærke
bnnr banner
iind information om indhold
kmpl komplementært
form formular
hind hovedindhold
navi navigation
sæg søg
omr område

8.2. Indtastning med punkt

NVDA understøtter indtastning ved brug af uforkortet og forkortet punktskrift ved hjælp af et punkttastatur. Du kan vælge den ønskede indtastningstabel ved brug af indstillingen Indtastningstabel i dialogen punktindstillinger.

Når uforkortet punktskrift benyttes, vil tekst indsættes så snart det skrives. Når forkortet punkt benyttes, vil tekst indsættes når der trykkes på mellemrum eller enter efter et ord. Bemærk, at oversættelsen kun reflektere det aktuelle ord du er ved at indtaste, men kan ikke bearbejde eksisterende tekst. Hvis du f.eks. bruger en punktkode der starter indtastning af numre ved brug af et nummertegn, skal du indtaste et nummertegn igen, hvis du har trykket backspace for at flytte til slutningen af et nummer, og såfrem du ønsker at indtaste yderligere numre.

Et tryk på punkt 7 sletter sidst indtastede punktcelle eller tegn. Punkt 8 oversætter alt indtastet punkt og trykker på enter-tasten. Ved at trykke på punkt 7 og 8 sammen oversættes det indtastede punktskrift, men tilføjer ikke et mellemrum eller et tryk på enter-tasten.

9. Programspecifikke NVDA-kommandoer

NVDA har sine egne ekstra kommandoer for nogle programmer. Dette er for at gøre nogle opgaver lettere, eller for at give adgang til funktionalitet som ellers ikke er tilgængelig for brugere af skærmlæsere.

9.1. Microsoft Word

9.1.1. Automatisk læsning af overskrifter på kolonner og rækker

NVDA kan læse de rigtige overskrifter på rækker og kolonner automatisk, mens du bevæger dig rundt i tabeller i Microsoft Word. Dette kræver for det første, at "Oplæs kolonne- og rækkeoverskrifter" er slået til i NVDAs dialog for dokumentformatering. For det andet skal NVDA have at vide, hvilken række eller kolonne der indeholder overskrifterne i en given tabel. Når du er placeret i den første celle i den række eller kolonne, som indeholder overskrifterne, kan du bruge følgende kommandoer:

Navn Tast Beskrivelse
Indstil kolonneoverskrifter NVDA+Shift+c Tryk en gang for at fortælle NVDA, at dette er den første overskriftscelle i rækken med kolonneoverskrifter, som skal læses automatisk, når du bevæger dig mellem kolonner i rækkerne nedenunder. Tryk to gange for at nulstille denne indstilling.
Indstil rækkeoverskrifter NVDA+Shift+r Tryk en gang for at fortælle NVDA, at dette er den første overskriftscelle i kolonnen med rækkeoverskrifter, som skal læses automatisk, når du bevæger dig mellem rækker til højre for denne kolonne. Tryk to gange for at nulstille denne indstilling.

Disse indstillinger bliver gemt i dokumentet som bogmærker, der er kompatible med andre skærmlæsere såsom JAWS. Dette betyder, at brugere af andre skærmlæsere, som senere åbner dette dokument, automatisk vil have fået indstillet overskrifterne på rækker og kolonner rigtigt.

9.1.2. Gennemsynstilstand i Microsoft Word

Ligesom på webbet kan gennemsynstilstand bruges i Microsoft word til at give adgang til funktioner som hurtignavigation og elementlisten. For at slå gennemsynstilstand til eller fra i Microsoft Word skal du trykke NVDA+space. For mere information om gennemsynstilstand og hurtignavigation se afsnittet om Gennemsynstilstand.

9.1.2.1. Elementlisten

Mens du står i gennemsynstilstand i Microsoft Word, kan du komme til elementlisten ved at trykke NVDA+f7. Elementlisten kan vise overskrifter, links og annotationer, som omfatter kommentarer og sporing af ændringer, såvel som fejl (på nuværende tidspunkt begrænset til stavefejl).

9.1.3. Annoncering af kommentarer

For at få oplæst en kommentar ved markørens position skal du trykke NVDA+alt+c. Alle kommentarer i dokumentet vil, sammen med andre sporede ændringer, desuden blive vist i NVDAs elementliste, når du vælger annotationer som type.

9.2. Microsoft Excel

9.2.1. Automatisk læsning af overskrifter på kolonner og rækker

NVDA kan læse de rigtige overskrifter på rækker og kolonner automatisk, mens du bevæger dig rundt i Excel-regneark. Dette kræver for det første, at "Oplæs kolonne- og rækkeoverskrifter" er slået til i NVDAs dialog for dokumentformatering. For det andet skal NVDA have at vide, hvilken række eller kolonne der indeholder overskrifterne. Når du er placeret i den første celle i den række eller kolonne, som indeholder overskrifterne, kan du bruge følgende kommandoer:

Navn Tast Beskrivelse
Indstil kolonneoverskrifter NVDA+Shift+c Tryk en gang for at fortælle NVDA, at dette er den første overskriftscelle i rækken med kolonneoverskrifter, som skal læses automatisk, når du bevæger dig mellem kolonner i rækkerne nedenunder. Tryk to gange for at nulstille denne indstilling.
Indstil rækkeoverskrifter NVDA+Shift+r Tryk en gang for at fortælle NVDA, at dette er den første overskriftscelle i kolonnen med rækkeoverskrifter, som skal læses automatisk, når du bevæger dig mellem rækker til højre for denne kolonne. Tryk to gange for at nulstille denne indstilling.

Disse indstillinger bliver gemt i projektmappen som definerede navneområder, og de er kompatible med andre skærmlæsere såsom JAWS. Det betyder, at brugere af andre skærmlæsere, som senere åbner denne projektmappe, automatisk vil få overskrifter på kolonner og rækker rigtigt sat.

9.2.2. Elementlisten

Ligesom på webbet har NVDA en elementliste til Microsoft Excel, hvor du kan få vist og få adgang til flere forskellige typer oplysninger. For at komme til elementlisten i Excel skal du trykke NVDA+f7. De forskellige typer oplysninger, du kan se i elementlisten, er følgende:

9.2.3. Annoncering af kommentarer

For at få oplæst en kommentar for den celle, som er i fokus, skal du trykke NVDA+alt+c. Du kan også få vist alle kommentarer i projektarket i elementlisten.

9.2.4. Læsning af beskyttede celler

Hvis en projektmappe er blevet skrivebeskyttet, kan det være, det ikke er muligt at flytte fokus til de celler, der er låst for redigering. For at kunne navigere til låste celler skal du skifte til gennemsynstilstand ved at trykke NVDA+Mellemrum og så bruge de almindelige flyttekommandoer i Excel, f.eks. piletasterne, til at bevæge dig rundt i alle cellerne i regnearket.

9.2.5. Formularfelter

Excel regneark kan indeholde formularfelter. Du kan få adgang til disse ved brug af elementlisten eller F og Skift+F bogstavnavigation for formularfelter. Når du flytter til et formularfelt i gennemsynstilstand, kan du benytte enter eller mellemrum til at aktivere eller skifte til fokustilstand, så du kan interagere med feltet, afhængigt af kontrollen. For yderligere informationer om gennemsynstilstand samt bogstavnavigation, se Gennemsynstilstand.

9.3. Microsoft PowerPoint

Navn Tast Beskrivelse
Slå oplæsning af talenoter til/fra Ctrl+Shift+s Når du kører et dias-show, vil denne kommando skifte mellem talenoterne til diasset og diassets indhold. Dette påvirker kun, hvad NVDA læser op, ikke hvad der bliver vist på skærmen.

9.4. foobar2000

Navn Tast Beskrivelse
Sig resterende tid Ctrl+Shift+r Annoncerer den resterende tid af det aktuelle spor, hvis der er nogen.

Bemærk: Genvejen til at oplyse den resterende tid virker kun, når statuslinjen er formateret som standard.

9.5. Miranda IM

Navn Tast Beskrivelse
Læs seneste beskeder NVDA+Ctrl+1-4 Læser en af de seneste beskeder afhængig af nummeret. Fx.: 2 læser den næstseneste besked.

9.6. Poedit

Navn Tast Beskrivelse
Læs kommentarvindue Ctrl+Shift+c Læser en kommentar i kommentarvinduet.
Læs oversætternoter Ctrl+Shift+a Læser oversætternoter.

9.7. Skype

Under en samtale:

Navn Tast Beskrivelse
Læs meddelelse NVDA+Ctrl+1-0 Læser og flytter læsemarkøren til en af de nyeste meddelelser alt efter, hvilket tal du trykker. F.eks. NVDA+Ctrl+2 læser den næstnyeste meddelelse.

9.8. Kindle for PC

NVDA understøtter navigering og læsning i Amazon Kindle for PC. Denne funktionalitet er kun tilgængelig i Kindle bøger,hvor der står "Screen Reader: Supported." Du kan undersøge dette på detaljesiden for bogen.

Gennemsynstilstand benyttes til at læse bøger. Dette slås til automatisk, eller når du fokusere på bogens område. Siderne vendes automatisk efter behov, eller når kommandoen "Sig Alt" benyttes. Du kan manuelt gå til den næste side med tasten side ned, og gå til forrige side ved hjælp af tasten side op.

Bogstavnavigation er understøttet for links og grafik, men kun indenfor den aktuelle side. Navigering ved hjælp af links vil også inkludere fodnoter.

9.8.1. Valg af tekst

Kindle lader dig udføre diverse funktioner på udvalgt tekst, såsom at slå ord op i en ordbog, tilføje noter og fremhævelser, kopiere tekst til udklipsholderen og søge på nettet. For at gøre dette, skal du først vælge tekst som du normalt ville gøre det i gennemsynstilstand f.eks. ved at bruge skift og piletasterne. Når du har valgt tekst, skal du trykke på applikationstasten eller Skift+F10 for at vise de tilgængelige muligheder og arbejde med den udvalgte tekst. Hvis du gør dette uden at vælge tekst, vil tilgængelige muligheder vises for det aktuelle ord under markøren.

9.8.2. Brugernoter

Du kan tilføje en note angående et ord eller en tekstpassage. For at gøre dette, skal du først vælge den ønskede tekst og bruge menuen som beskrevet ovenfor. Derefter, vælg "Add Note".

Når der læses i gennemsynstilstand, vil NVDA henvise til disse noter som kommentarer.

For at vise, redigere eller slette en note:

  1. Flyt markøren til teksten, der indeholder noten.
  2. Vis menuen til behandlingen af udvalgt tekst, som beskrevet ovenfor.
  3. Vælg "Edit Note".

10. opsætning af NVDA

10.1. Indstillinger

De fleste indstillinger i NVDA kan nås fra dialogbokse, som åbnes via undermenuen Indstillinger i NVDA-menuen. I alle NVDAs indstillingsdialoger skal du trykke på knappen OK for at godkende de ændringer, du har foretaget. Tryk på Annuller-knappen eller Escape-tasten for at annullere dine ændringer. Nogle indstillinger kan ligeledes ændres ved hjælp af genvejstaster, der anføres i de enkelte afsnit nedenfor, hvor det er relevant.

Bemærk, at det ikke er alle indstillingsdialoger, der kan nås ved hjælp af inputbevægelser (tastaturkommandoer, berøringer af skærmen o.s.v.). Hvis du gerne vil have let adgang til dialoger, som ikke har tilknyttet en genvejstast, kan du bruge dialogen til inputbevægelser til at tilføje en speciel inputbevægelse til dialogen.

10.1.1. Generelle Indstillinger (NVDA+Ctrl+g)

Dialogboksen med generelle indstillinger findes i menuen Indstillinger. Den indeholder følgende indstillingsmuligheder:

Sprog

Det er en combo boks, hvor sproget på NVDAs brugerflade og meddelelser kan indstilles. Der er mange sprog. Som standard sættes sproget imidlertid til Windows standardsprog. Denne valgmulighed giver NVDA besked på at benytte det sprog, som Windows aktuelt er sat til at bruge.

Bemærk, at NVDA skal genstartes efter ændring af sproget. Hvis du ændrer denne indstilling, spørger NVDA dig, om du ønsker at genstarte. Tryk OK, hvorefter NVDA genstarter.

Gem konfiguration ved afslutning

Denne indstilling er en checkboks, der får NVDA til automatisk at gemme den aktuelle konfiguration ved afslutning, når den er slået til.

Vis muligheder ved afslutning af NVDA

Denne indstillingsmulighed er en checkbokse, der giver mulighed for at vælge, hvorvidt en dialog skal fremkomme ved afslutning af NVDA med spørgsmålet om hvilken handling, du vil foretage dig. Når den er slået til, fremkommer en dialog, når du forsøger at afslutte NVDA, hvor du skal tage stilling til, hvorvidt du ønsker at afslutte, genstarte eller genstarte med tilføjelsesprogrammer deaktiverede. Når den er slået fra, bliver NVDA afsluttet med det samme.

Afspil lyd ved start og afslutning af NVDA

Dette er en checkboks, der, når den er slået til, får NVDA til at afspille en lyd ved opstart og afslutning af programmet.

Logningsniveau

Dette er en combo boks, hvor du kan bestemme, hvor meget NVDA skal logge under afvikling. Generelt bør det ikke være nødvendigt for brugeren at ændre denne indstilling, idet der ikke logges for meget. Det kan imidlertid være en nyttig funktion, hvis du ønsker at give tilbagemelding i forbindelse med fejlfinding til en fejlrapport.

Automatisk start NVDA, når jeg har logget på Windows

Hvis denne funktion er slået til, vil NVDA starte, så snart du er logget på Windows. Denne funktion er kun tilgængelig i en installeret kopi af NVDA.

Brug NVDA på Logon skærmen (kræver administratorrettigheder)

Hvis du skal angive brugernavn og password for at logge på Windows, kan denne funktion slås til, og NVDA startes automatisk op på logonskærmen når Windows starter. Denne funktion er kun tilgængelig i en installeret kopi af NVDA.

Benyt de aktuelt gemte indstillinger på logon- og andre beskyttede skærmbilleder (kræver administratorrettigheder)

Aktivering af denne knap kopierer dine aktuelt gemte brugerindstillinger i NVDA til NVDA's systemkonfigurationsmappe, så NVDA vil bruge dem, når du befinder dig på logon, brugerkontokontrol (UAC) og andre beskyttede skærmbilleder. For at være sikker på at alle dine indstillinger bliver kopieret, skal du først gemme dine indstillinger med Ctrl+NVDA+c eller gem konfiguration in NVDA-menuen. Denne funktion er kun tilgængelig i en installeret kopi af NVDA.

Søg automatisk efter opdateringer af NVDA

Hvis denne indstilling er aktiveret, vil NVDA automatisk søge efter opdateringer og informere dig, når en opdatering er tilgængelig. Du kan også manuelt søge efter opdateringer ved at vælge Søg efter opdateringer under Hjælp i NVDA-menuen.

10.1.2. Valg af talesyntese (NVDA+Ctrl+s)

Talesyntesedialogen, som findes under "talesyntese" i indstillingsmenuen, lader dig vælge hvilken talesyntese NVDA skal bruge. Så snart du har valgt en talesyntese med piletasterne, kan du trykke Ok og NVDA vil benytte den valgte talesyntese. Hvis NVDA ikke kan anvende den talesyntese du har valgt, vil NVDA give dig en fejlmeddelelse, og fortsætte med at bruge den tidligere anvendte talesyntese.

Talesyntese

Her har du mulighed for at bestemme, hvilken talesyntese NVDA skal benytte til taleoutput.

For en liste over de talesynteser, som NVDA understøtter, se venligst afsnittet Understøttede Talesynteser.

Der er en særlig indstilling, som altid vil være at finde i denne liste, nemlig "Ingen tale". Den gør det muligt at benytte NVDA uden nogen som helst form for taleoutput. Dette kan være nyttigt for dem, der ønsker at bruge NVDA udelukkende med punktskrift eller for seende udviklere, der kun ønsker at bruge Talevisning.

Output-enhed

Denne valgmulighed brues til at bestemme, hvilket lydkort den aktuelt valgte talesyntese skal tale igennem.

Lyddæmpningstilstand

Tast: NVDA+skift+d

Hvis du bruger Windows 8 eller derover lader denne indstilling dig vælge om NVDA skal sænke lydstyrken af andre applikationer når NVDA taler, eller om NVDA konstant skal sænke lydstyrken imens NVDA kører.

Denne indstilling er kun tilgængelig, hvis NVDA er installeret. Det er ikke muligt at understøtte lyddæmpning for midlertidige og flytbare kopier af NVDA.

10.1.3. Stemmeindstillinger (NVDA+Ctrl+v)

Dialogen Stemmeindstillinger, som findes i menuen Indstillinger, rumer valgmuligheder til ændring af, hvordan talen lyder. Du kan finde en alternativ, hurtigere måde til styring af taleparametre fra et hvilket som helst sted i afsnittet Ringen af talesyntese-indstillinger.

Dialogboksen Stemmeindstillinger indeholder følgende valgmuligheder:

Stemme

Den første valgmulighed i denne dialog er en combo boks med en liste over alle stemmerne i den aktuelt valgte talesyntese. Med piletasterne kan du lytte til de enkelte stemmemuligheder. Venstre-pil og Pil-op fører dig opad i listen, mens Højre-pil og Pil-ned flytter nedad i listen.

Variant

Hvis du bruger talesyntesen ESpeak NG, som følger med NVDA, indeholder denne combo boks en liste hvorfra du kan vælge den variant, som talesyntesen skal tale med. eSpeak NGs Varianter minder om forskellige stemmer, idet de får ESpeak NG-stemmen til at tale på lidt forskellige måder. Nogle varianter lyder som en mand, nogle som en kvinde, andre lyder enddog som en frø.

Hastighed

Med denne indstilling kan du ændre hastigheden for den aktuelle stemme. Det er en skyderkontrol, der går fra 0 til 100, (med 0 som det langsommeste, 100 som det hurtigste).

Toneleje

Med denne indstilling kan du ændre tonelejet for den aktuelle stemme. Det er en skyderkontrol, der går fra 0 til 100, (med 0 som det laveste toneleje og 100 som den højeste).

lydstyrke

Det er en skyderkontrol, der går fra 0 til 100, (med 0 som den laveste lydstyrke og 100 som den højeste).

Udsving

Denne indstilling er en skyder, som giver mulighed for at bestemme, hvor stort udsving (stigning og fald i tonehøjde) den pågældende talesyntese skal bruge under oplæsning. (Den eneste talesyntese, der p.t. understøtter denne funktion, er eSpeak NG).

Automatisk skift af sprog

Med denne checkboks kan du vælge, om NVDA skal skifte sprog for talesyntesen automatisk, hvis den tekst, der bliver læst op, rummer information om sproget. Denne indstilling er slået til som standard. På nuværende tidspunkt er det kun eSpeak NG talesyntesen der understøtter automatisk skift af sprog.

Automatisk skift af dialekt

Med denne checkboks kan du vælge, om NVDA også skal skifte dialekt automatisk i stedet for bare at skifte sprog. Hvis du fx. læser med den amerikanske stemme, men et dokument er specificeret til at være på britisk engelsk, vil talesyntesen skifte dialekt, hvis denne indstilling er slået til. Denne indstilling er slået fra som standard.

Niveau for sætningstegn og symboler

Tast: NVDA+p

Her kan du vælge, hvor mange sætningstegn og andre symboler, der skal udtales som ord. Hvis du fx. sætter niveauet til "alt", vil alle symboler blive udtalt. Denne indstilling gælder for alle talesynteser, ikke kun den, som er aktiv i øjeblikket.

Brug stemmens sprog til udtale af symboler og tegn

Med den indstilling, som er slået til som standard, kan du vælge om du vil stole på sproget for den aktuelle stemme til udtale af tegn og symboler. Hvis du opdager, at NVDA læser tegn og symboler på et forkert sprog med en bestemt talesyntese eller stemme, kan du slå denne indstilling fra for at tvinge NVDA til at benytte sin globale sprogindstilling.

Ændring af tonehøjde ved store bogstaver

I dette editfelt kan du indtaste et tal for, hvor meget tonehøjden skal ændre sig, når NVDA udtaler et stort bogstav. Denne værdi er en procentsats. En negativ værdi vil gøre tonehøjden lavere, og en positiv værdi vil gøre den højere. Hvis du ikke ønsker nogen ændring af tonehøjden, skal du indtaste 0.

Sig "Stort" før store bogstaver

Denne indstilling er en checkboks. Når den er markeret, oplæser NVDA ordet "stort" før hvert stort bogstav, når markøren flyttes hen over bogstavet med piletasterne, eller under skrivning. NVDA vil normalt hæve tonelejet en anelse ved hvert store bogstav. Nogle talesynteser understøtter imidlertid ikke denne funktion særlig godt, så muligheden for at høre "stort" i stedet kan eventuelt være at foretrække.

Bip ved stort bogstav

Hvis denne checkboks er markeret, bipper NVDA hver gang der forekommer et stort bogstav. Ligesom checkboksen 'Sig stort ved stort bogstav' er denne indstilling nyttig i forbindelse med talesynteser, der ikke kan ændre tonehøjden ved stort bogstav.

Brug stavefunktion hvis understøttet

Nogle ord består af kun et bogstav, men udtalen kan være anderledes, afhængigt af om ordet er udtalt som et individuelt bogstav (som når du staver) eller som et helt ord. For eksempel, på engelsk er "a" både et bogstav og et ord, og det skal udtales forskelligt alt efter sammenhængen. Denne indstilling giver talesyntesen mulighed for at skelne mellem disse to tilfæld. De fleste synteser understøtter denne funktion.

Denne indstilling bør generelt være slået til. Nogle Microsoft Speech API synteser anvender dog ikke denne funktion korrekt og opfører sig mærkeligt når indstillingen er slået til. Hvis du har problemer med udtalen af diverse bogstaver kan du prøve at deaktivere denne indstilling.

10.1.4. Ringen af Talesyntese-indstillinger

Hvis du ønsker hurtigt at ændre taleindstillingerne uden først at skulle åbne dialogboksen med stemmeindstillinger, findes der en række NVDA-kommandoer, der giver mulighed for at flytte mellem de mest almindelige indstillinger for talesyntesen fra et hvilket som helst sted, hvis blot NVDA kører:

Navn Desktop tast Laptop tast Beskrivelse
Flyt til næste talesynteseindstilling NVDA+Ctrl+Højre-pil NVDA+Shift+Ctrl+Højre-pil Flytter til den næste tilgængelige talesynteseindstilling efter den aktuelle og folder rundt til den første indstilling, når du er nået til den sidste
Flyt til forrige talesynteseindstilling NVDA+Ctrl+Venstre-pil NVDA+Shift+Ctrl+Venstre-pil Flytter til den forrige tilgængelige talesynteseindstilling før den aktuelle og folder rundt til den sidste indstilling, når du er nået til den første
Forøg den aktuelle taleindstilling NVDA+Ctrl+Pil-op NVDA+Shift+Ctrl+Pil-op Forøger den synteseindstilling, du i øjeblikket er ved at ændre, fx. forøger hastigheden, vælger den næste stemme, forøger lydstyrken
Formindsk den aktuelle taleindstilling NVDA+Ctrl+Pil-ned NVDA+Shift+Ctrl+Pil-ned Formindsker den synteseindstilling, som du i øjeblikket er ved at ændre fx formindsker hastigheden, vælger den forrige stemme, formindsker lydstyrken

10.1.5. Punktindstillinger

Dialogboksen Punktindstillinger kan nås ved at åbne menuen Indstillinger og derefter gå til Punktindstillinger.

Punktdisplay

Den første valgmulighed du møder i indstillingsdialogen Punktindstillinger er en combo boks, som hedder "Punktdisplay". Her finder du forskellige muligheder alt efter, hvilke punktdisplay-drivere der er tilgængelige på dit system. Brug piletasterne til at flytte imellem de forskellige valgmuligheder.

"Ingen punkt" betyder, at du i øjeblikket ikke bruger noget punktdisplay.

Læs venligst afsnittet Understøttede punktdisplays for yderligere oplysninger om understøttede punktdisplays.

Port

Hvis denne indstilling er tilgængelig, giver den dig mulighed for at vælge, hvilken port eller forbindelsestype du vil benytte for at kommunikere med det punktdisplay, du har valgt. Det er en kombobox der indeholder de mulige indstillinger for dit display.

Som standard søger NVDA automatisk efter den påkrævede port til dit punktdisplay ved brug af automatisk detektering af port, hvilket betyder, at NVDA automatisk vil etablere forbindelse med din enhed ved at scanne computeren for alle tilgængelige USB og Bluetooth enheder koblet til dit system. For nogle punktdisplays er det dog muligt at vælge direkte, hvilken port du vil bruge. Almindelige indstillinger er "Automatisk" (hvilket gør at NVDA anvender standardproceduren til valg af porte), "USB", "Bluetooth" og ældre seriel porte til kommunikation hvis dit display understøtter denne forbindelsestype.

Denne indstilling er ikke tilgængelig, hvis dit display kun understøtter automatisk detektering af port.

Se i dokumentationen for dit punktdisplay i afsnittet Understøttede punktdisplays for at læse om de mulige tilkoblingsmuligheder og tilgængelige porte.

Oversættelsestabel

Den næste indstilling, du kommer til i denne dialogboks, er combo boksen oversættelsestabel. I denne combo boks finder du punkttabeller for en lang række sprog, punktstandarder og forkortelsesniveauer. Den valgte tabel vil blive brugt til at oversætte punkt til visning på dit punktdisplay. Med piletasterne kan du flytte fra den ene punkttabel til den næste på listen.

Indtastningstabel

Komplementært til den foregående indstilling er Den næste indstilling combo boksen indtastningstabel. Den valgte tabel vil blive benyttet til at oversatte det, du indtaster på dit Perkins punkttastatur, til tekst. Med piletasterne kan du flytte fra den ene punkttabel til den næste på listen.

Bemærk, at denne indstilling kun kan bruges, hvis dit punktdisplay har et Perkins punkttastatur og funktionen er understøttet af driveren til displayet. Hvis indtastning ikke er understøttet af et punktdisplay med tilhørende tastatur, vil dette være noteret i kapitlet Understøttede Punktdisplays.

Udvid ordet ved markøren til computer-Braille

Med denne indstilling kan du få ordet under markøren vist i uforkortet computer-braille.

Vis markør

Denne indstilling lader dig slå punktmarkøren til og fra. Denne indstilling anvendes til brug af system- og læsemarkøren, men ikke udvælgelses-indikatoren.

Blinkende markør

Denne indstilling gør punktmarkøren i stand til at blinke. Hvis dette er slået fra, vil markøren konstant forblive i "op" positionen.

Blinkhastighed for markør (MS)

Denne indstilling er et felt til indtastning af en talværdi. Her har du mulighed for at indtaste markørens blinkhastighed i millisekunder.

Markørform

Denne indstilling lader dig vælge formen (punktmønstret) til brugen af din punktmarkør. Udvælgelsesindikatoren påvirkes ikke af denne indstilling.

Besked vises i (sek)

Denne indstilling er et felt til indtastning af en talværdi, som styrer, hvor længe NVDA-meddelelser vises på punktdisplayet. Hvis du skriver 0 i feltet, slår du visning af disse meddelelser helt fra.

Vis meddelelser på ubestemt tid

Denne indstilling tillader at NVDA-meddelelser kan vises på ubestemt tid på et punktdisplay.

Punkt følger

Tast: NVDA+Ctrl+t

Med denne indstilling kan du vælge, om punktdisplayet skal følge systemfokus, eller om det skal følge navigatorobjektet /læsemarkøren.

Læs i afsnit

Hvis du slår denne indstilling til, vil du få vist punkt et afsnit ad gangen i stedet for en linje ad gangen. Desuden vil kommandoer til forrige og næste linje flytte et afsnit ad gangen. Det betyder, at du ikke behøver at rulle med displayet for enden af hver linje, selv ikke hvis der er plads til mere tekst på displayet. Det kan give mulighed for en mere flydende læseoplevelse, når der er tale om store mængder tekst. Som standard er dette slået fra.

Undgå at opdele ord hvis muligt

Hvis denne indstilling er slået til, vil et ord, som er for langt til at være for enden af en punktlinje, ikke blive opdelt. I stedet vil der optræde nogle blanke tegn for enden af displayet. Når du ruller displayet videre, kan du læse hele ordet. Dette kaldes nogle gange for "ombrydning af ord". Bemærk, at hvis ordet er for langt til at være på displayet overhovedet, bliver det stadig opdelt.

Hvis indstillingen er slået fra, vil så meget af ordet som muligt blive vist, men resten vil blive skåret væk. Når du så ruller displayet videre, kan du læse resten af ordet.

Hvis du slår denne indstilling til, kan det give en mere flydende læsning, men generelt medfører det, at du skal skifte linje på displayet hyppigere.

10.1.6. Tastaturindstillinger (NVDA+Ctrl+k)

Denne dialogboks findes i menuen Indstillinger under punktet Tastaturindstillinger...". Den indeholder følgende indstillingsmuligheder:

Tastaturlayout

Denne combo boks giver mulighed for at vælge, hvilken type tastaturlayout NVDA skal benytte. De 2 muligheder, der i øjeblikket er inkluderet i NVDA er Desktop og Laptop.

Brug Caps Lock som NVDA-tast

Hvis denne checkboks er markeret, kan tasten Caps Lock bruges som NVDA-tast.

Brug udvidet Insert som NVDA-tast

hvis denne checkboks er markeret, kan den udvidede Insert-tast (findes som regel oven over piletasterne, i nærheden af Home og End) bruges som NVDA-tast.

Brug numerisk Insert som NVDA-tast key

Hvis denne checkboks er markeret, kan Insert-tasten på det numeriske tastatur bruges som NVDA-tast.

Hvis der ikke er valgt nogen tast som NVDA-tast, kan det være umuligt at nå visse NVDA-funktioner. Derfor vil du få en fejlmeddelelse i dialogen tastaturindstillinger. Når du har svaret OK til fejlmeddelelsen, skal du vælge mindst én tast for at kunne trykk OK og lukke dialogen ordentligt.

Sig indtastede tegn

Tast: NVDA+2

Når denne funktion er slået til, oplæser NVDA alle de tegn, du skriver på tastaturet.

Sig indtastet ord

Tast: NVDA+3

Når denne funktion er slået til, oplæser NVDA hvert ord, du skriver på tastaturet.

Afbryd tale ved indtastning

Hvis denne indstilling er slået til, vil talen blive afbrudt, hver gang du indtaster et tegn. Dette er slået til som standard.

Afbryd talen ved tryk på Enter

Hvis denne indstilling er slået til, vil talen blive afbrudt, når du trykker på Enter. Dette er slået til som standard.

Tillad skimlæsning ved Sig Alt

Hvis denne indstilling er slået til, vil en del navigationskommandoer ikke stoppe talen under "Sig alt". Det gælder fx. Hurtignavigationstaster i gennemsynstilstand eller navigering i linjer og afsnit. I stedet vil NVDA hoppe til den nye position og fortsætte med at læse.

Bip hvis der skrives med små bogstaver når Caps Lock er slået til

Når denne indstilling er slået til, vil du høre et advarende bip, hvis et bogstav bliver indtastet med skift-tasten nede, mens Caps Lock er slået til. Generelt er det utilsigtet, hvis man skriver bogstaver med shift-tasten nede, mens Caps Lock er slået til. Sædvanligvis skyldes det, at man ikke er klar over, at Capslock er slået til. Derfor kan det være meget rart at blive advaret om det.

Sig funktionstaster

Tast: NVDA+4

Når denne funktion er slået til, oplæser NVDA alle taster på tastaturet, der ikke er bogstaver, når du trykker på dem. Dette omfatter ligeledes tastekombinationer som Ctrl plus et bogstav.

Afspil lyd for stavefejl ved skrivning

Når denne indstilling er aktiveret vil der blive afspillet en lyd, hvis du begår en stavefejl imens du skriver. Denne indstilling er kun tilgængelig hvis "Annoncér stavefejl" indstillingen er slået til i NVDAs Dokumentformatering dialog.

Håndter tastetryk fra andre programmer

Med denne indstilling kan du vælge, om NVDA skal behandle tastetryk, der bliver genereret af andre programmer som fx. skærmtastaturer eller talegenkendelsesprogrammer. Denne indstilling er slået til som standard, men nogle brugere vil måske foretrække at slå den fra, fx. hvis man skriver vietnamesisk med Unikey typing . I dette tilfælde kan det forårsage indtastning af forkerte bogstaver.

10.1.7. Museindstillinger (NVDA+Ctrl+m)

Dialogen med indstillinger for musen findes i menuen "Indstillinger", under "Museindstillinger". Den indeholder følgende indstillingsmuligheder:

Oplæs ændringer i musemarkørens form

Når denne checkboks er markeret, vil NVDA fortælle formen på musemarkøren, hver gang den ændrer sig. I Windows ændrer musemarkøren form for at videregive visse typer af information som fx. når noget kan redigeres,, når noget er ved at blive indlæst osv. .

Slå musefølgning til

Tast: NVDA+m

Når denne funktion er slået til, oplæser NVDA den tekst, der i øjeblikket befinder sig under musemarkøren i takt med, at musemarkøren flyttes rundt på skærmen. Det giver mulighed for at finde ting på skærmen ved fysisk at bevæge musen, i stedet for at lede efter dem ved hjælp af objektnavigation.

Opløsning for tekstenhed

Hvis NVDA er indstillet til at oplæse teksten under musen, når du flytter med den, giver denne indstilling mulighed for at bestemme præcist, hvor meget tekst der skal læses op. Indstillingsmulighederne er tegn, ord, linje og afsnit.

Oplæs rolle når musen flyttes ind over et objekt

Hvis denne checkboks er markeret, oplæser NVDA rollen (typen) på objektet, når musen bevæger sig ind i det pågældende objekt.

Afspil lydkoordinater under flytning af mus

Hvis denne checkboks er slået til, bipper NVDA under flytning af musen. På den måde kan du følge med i, hvor musen netop nu befinder sig på skærmen. Jo højere oppe musen befinder sig på skærmen, desto højere bliver tonehøjden af lydsignalet. Jo længere mod venstre eller højre musen befinder sig på skærmen, desto længere mod venstre eller højre vil lyden blive afspillet (forudsat at du har stereohøjttalere eller hovedtelefoner).

Lysstyrke kontrollerer lydstyrke for lydkoordinater

Hvis checkboksen "Afspil lydkoordinater under flytning af mus" er slået til, bevirker markering af denne checkboks, at lydstyrken på biptonen ved lydkoordinaterne bestemmes af, hvor lyst skærmbilledet under musen er. Denne indstilling er slået fra som standard.

10.1.8. Indstillinger for læsemarkør

Findes i menuen Indstillinger under Læsemarkør. Denne dialog indeholder følgende indstillingsmuligheder:

Følg systemfokus

Tast: NVDA+7

Når denne funktion er slået til, bliver læsemarkøren altid placeret i samme objekt som det aktuelle systemfokus, når det ændrer sig.

Følg systemmarkøren

Tast: NVDA+6

Når denne funktion er slået til, flyttes læsemarkøren automatisk til systemmarkørens position, hver gang den flytter sig.

Følg musemarkør

Når dette punkt er markeret, følger læsemarkøren musen, når musen flytter sig.

Simpel læsetilstand

Når denne funktion er slået til, vil NVDA filtrere de objekter, du kan navigere til. NVDA vil udelukke de objekter, som i almindelighed ikke er af interesse, fx. usynlige objekter eller objekter, som kun bruges til layoutformål.

For at kunne slå simpel læsetilstand til og fra hvor som helst, tildel en bevælgelse til kommandoen ved brug af dialogen Input-bevægelser.

10.1.9. Indstillinger for præsentation af objekter

Findes i menuen Indstillinger under "Objektpræsentation...". Denne dialog indeholder følgende indstillingsmuligheder:

Oplæs værktøjstips

Dette er en checkboks der, når den er markeret, bevirker, at NVDA oplæser værktøjstips, når de kommer til syne. En del vinduer og kontroller viser en lille meddelelse (eller e tværktøjstip), når musemarkøren flyttes hen over dem, eller i visse tilfælde når fokus flyttes til dem.

Oplæs hjælpeballoner

Når denne checkboks er markeret, oplæser NVDA hjælpeballonerne, når de fremkommer. Hjælpeballoner ligner værktøjstips med den forskel, at de som regel er større og er tilknyttet systemhændelser såsom at et netværkskabel er fjernet eller muligvis for at henlede opmærksomheden på Windows sikkerhedsproblemer.

OSig genvejstaster til objekter

Når denne checkboks er markeret, medtager NVDA den genvejstast, der hører til et objekt eller en kontrol, under oplæsningen af det givne element. Som eksempel kan nævnes filmenuen på en menulinje, der kan have genvejstasten alt+f.

Oplæs information om objekters placering

Denne indstilling giver dig mulighed for at vælge, om du ønsker at få et objekts position (dvs. 1 af 4) læst op, når du flytter til objektet med enten fokusnavigation eller objektnavigation.

Gæt objekt positionsinformation når utilgængelig

Hvis denne indstilling er valgt, gør den NVDA i stand til at gætte placeringen af et objekt, hvis denne information ellers er utilgængelig for en bestemt kontrol.

Når denne indstilling er slåe ttil, vil NVDA rapportere positionsinformation for flere kontroller såsom menuer og værktøjslinjer, men denne information kan dog være en smule upræcis.

Oplæs objektbeskrivelse

Slå denne checkboks fra, hvis du ikke ønsker at høre en beskrivelse af objektet sammen med selve objektet.

Output for behandlingslinje

Tast: NVDA+u

Denne indstilling bestemmer, hvordan NVDA annoncerer opdateringer af behandlingslinjer.

Der er følgende muligheder:

Oplæs behandlingslinjer i baggrunden

Dette er en indstilling, der, når den er slået til, får NVDA til at annoncere en behandlingslinje, selvom den ikke fysisk er i forgrunden. Hvis du minimerer et vindue eller skifter til et andet vindue end det, der indeholder behandlingslinjen, bliver NVDA ved med at overvåge den, hvilket gør det muligt for dig at lave andre ting samtidig med, at NVDA overvåger behandlingslinjen.

Oplæs ændringer i dynamisk indhold

Tast: NVDA+5

Skifter indstillingen for annoncering af nyt indhold, især objekter som terminalvinduer og historikfelter i chatprogrammer.

Spil en lyd når auto-forslag vises

Slår annoncéringen af auto-forslag når de vises til og fra. Hvis denne indstilling er slået til, vil NVDA afspille en lyd for at indikere dette. Auto-forslag er en liste af tekstforslag der er baseret på indtastning i bestemte tekstfelter og dokumenter. Søgefeltet i startmenuen i Windows Vista og nyere vil for eksempel vise en liste af forslag baseret på hvad du skrev. I nogle editfelter, såsom søgefelter i forskellige Windows 10 apps, er det muligt for NVDA at give dig besked, når automatiske tekstforslag vises når du skriver. Listen med auto-forslag lukkes, når du bevæger dig væk fra editfeltet, og i nogle tilfælde vil NVDA være i stand til at meddele, når dette sker.

10.1.10. Indstillinger for inputkomposition

Dialogen Inputkompositionsindstillinger kan du finde under menuen Indstillinger. Denne dialog lader dig styre, hvordan NVDA rapporterer input af asiatiske tegn, såsom med IME eller indtastningstmetoder med TextService. Bemærk, at indtastningsmetoder kan variere meget med hensyn til tilgængelige funktioner, samt hvordan de formidler information. Det vil højst sandsynligt være nødvendigt at konfigurere disse indstillinger for hver indtastningsmetode, så du kan opnå den mest effektive oplevelse, når du skriver.

Annoncer automatisk alle tilgængelige kandidater

Denne indstilling, der er slået til som standard, giver dig mulighed for automatisk at få alle synlige kandidater rapporteret, når de vises, eller når listen ændres. Denne indstilling er nyttig for piktografiske indtastningsmetoder, såsom Nykenesisk ChangJie eller Boshiami, eftersom du automatisk kan høre deres symboler og numre og derefter vælge med det samme. For fonetiske indtastningsmetoder såsom Kinesisk Nyfonetisk, kan det dog være mere hensigtsmæssigt at slå denne indstilling fra, da alle symboler vil lyde ens. Du vil blive nød til at bruge piletasterne og navigere listeelementerne enkeltvis for, at få flere oplysninger fra tegnets beskrivelse.

Oplæs valgte kandidat

Denne indstilling lader dig vælge, om NVDA automatisk skal annoncere den valgte kandidat, når en liste af kandidater vises eller du ændrer valget. Indstillingen er slået til som standard. Dette er nødvendigt når du bruger indtastningsmetoder hvor den valgte kandidat kan ændres ved brug af piletasterne (såsom Kinesisk Nyfoneetisk), men for andre indtastningsmetoder kan det være mere effektivt at skrive med denne indstilling slået fra. Bemærk, at læsemarkøren stadig vil blive placeret på den valgte kandidat, hvis denne indstilling er slået fra. Dette giver dig mulighed for at oplæse den valgte kandidat ved hjælp af objekt navigation eller læsemarkøren.

Medtag altid kort tegnbeskrivelse af kandidat

Denne indstilling lader dig vælge, om NVDA automatisk skal oplæse en kort beskrivelse for hvert tegn i en kandidat, hvis en kandidat er valgt eller når en list vises. Indstillingen er slået til som standard. Bemærk, at for lokaliteter som kinesisk, er annonceringen af ekstra tegnbeskrivelser for den valgte kandidat ikke påvirket af denne indstilling. Denne indstilling kan være nyttig for koreansk og japansk indtastningsmetoder.

Oplæs ændringer i oplæsningsstrengen

Nogle indtastningsmetoder, såsom Kinesisk Nyfonetisk og Nyt ChangJie har en oplæsningsstreng (nogle gange kendt som en forsætningsstreng). Med denne indstilling kan du vælge, om NVDA skal annoncere nye tegn indtastet i denne oplæsningsstreng. Denne indstilling er slået til som standard. Bemærk, at nogle ældre indtastningsmetoder såsom kinesisk ChangJie må ikke bruge oplæsningsstrengen til at holde kompositionstegn, men i stedet direkte bruge kompositionsstrengen. Se venligst den næste indstilling til konfiguration af rapportering af kompositionsstrengen direkte. Se næste indstilling for mulighed for at få annonceret kompositionsstrengen.

Oplæs ændringer i kompositionsstrengen

Efter at oplæsning eller prekompositionsdata er blevet kombineret til et gyldigt billedskrifttegn, placere de fleste indtastningsmetoder dette symbol i en kompositionsstreng sammen med andre kombinerede symboler for midlertidig opbevaring, indtil disse symboler til sidst bliver indssat i dokumentet. Denne indstilling bestemmer om NVDA automatisk skal annoncere nye symboler efterhånden som de kommer til syne i kompositionsstrengen. Denne indstilling er slået til som standard.

10.1.11. Indstillinger for gennemsynstilstand (NVDA+Ctrl+b)

dialogboksen med indstillingerne for gennemsynstilstand findes i Indstillinger-menuen under punktet "Gennemsynstilstand...".

Dialogen indeholder følgende indstillinger:

Maximum antal tegn på én linje

Denne indstilling bestemmer længden på en linje i gennemsynstilstand (antal tegn).

Antal linjer pr. side

Med dette felt kan du indstille, hvor mange linjer du springer ad gangen, når du trykker på Page-up og Page-down.

Brug skærmlayout

Tast: NVDA+v

Med denne indstilling kan du vælge, om NVDA i gennemsynstilstand skal placere links og andre felter på hver sin linje, eller om de skal beholdes i den løbende tekst, sådan som det bliver vist på skærmen. Hvis denne indstilling er slået til, vil alting blive vist ligesom på skærmen, men hvis den er slået fra, vil links og felter blive vist på deres eegen linje.

Automatisk sig alt efter indlæsning af side

Med denne indstilling kan du slå automatisk læsning til og fra af sider, når de er blevet indlæst i gennemsynstilstand. Denne indstilling er slået til som standard.

Inkluder layouttabeller

Denne indstilling bestemmer, hvordan NVDA håndterer tabeller, som kun er lavet af hensyn til det visuelle layout. Når den er slået til, vil NVDA håndtere disse tabeller som normale tabeller og indikere dem afhængigt af Dokumentformateringsindstillinger og finde dem med hurtignavigeringskommandoer. Når indstillingern er slået fra, vil layouttabeller ikke blive indikeret og ikke blive fundet med hurtignavigering. Tabellernes indhold vil imidlertid stadig blive læst op som normal tekst. Denne indstilling er slået fra som standard.

Konfigurer annoncering af felter som links og overskrifter

Se venligst indstillingerne i dialogen for Dokumentformatering for at konfigurere rapportéring for felter så som links, overskrifter og tabeller.

Automatisk fokustilstand ved ændringer af fokus

Denne funktion gør det muligt automatisk at fremkalde fokustilstand, når fokus ændrer sig. Hvis du fx. befinder dig på en webside, trykker tab og lander i et formularfelt, skifter NVDA automatisk til fokustilstand, hvis denne indstilling er slået til.

Automatisk fokustilstand ved flytning af systemmarkør

Når denne indstilling er valgt, er det muligt at få NVDA til at skifte til og fra fokustilstand under flytning med piletasterne. Hvis du fx flytter ned over en webside med pil-ned og NVDA støder på et editfelt, skifter NVDA automatisk til fokustilstand. Når du med piletasterne bevæger dig ud af editfeltet, skifter NVDAautomatisk tilbage til gennemsynstilstand.

Lydindikering af fokustilstand og gennemsynstilstand

Hvis denne indstilling er slået til, afspiller NVDA en særlig lyd i stedet for at oplæse ændringen.

Forhindre alle ikke-NVDA-kommandoer i at nå til dokumentet

med denne indstilling, som er slået til som udgangspunkt, kan du vælge om kommandobevægelser, f.eks. tastetryk, som ikke udgør en NVDA-kommando, og som ikke anses for at være en generel kommando, skal forhindres i at komme videre til det dokument, du har fokus på. Hvis denne indstilling er slået til, og du f.eks. trykker på bogstavet j, vil tastetrykket blive forhindret i at komme videre til dokumentet, selv om det ikke er en kommando til hurtignavigation, og det heller ikke er sandsynligt, at det er en kommando i selve programmet.

10.1.12. Indstillinger for dokument formatering (NVDA+Ctrl+d)

Denne dialogboks findes i menuen Indstillinger under "Dokumentformatering...".

De fleste checkbokse i denne dialog bruges til at angive, hvilke typer formatering, du ønsker oplæst automatisk, når du flytter markøren rundt inden i dokumenter. Hvis du fx markerer checkboksen "oplæs skrifttypenavn", hører du navnet på skrifttypen, hver gang du med piletasterne bevæger dig hen over tekst med en anden skrifttype.

Indstillingerne for dokumentformatering er organiseret i grupper. Du kan tilpasse annoncering af:

For at slå disse indstillinger til eller fra, uanset hvor du befinder dig, kan du knytte en inputbevægelse til indstillingen med dialogen inputbevægelser.

Rapportér ændringer i formatering efter markøren

Hvis denne indstilling er slået til, betyder det at NVDA forsøger at spore alle ændringer i formateringen på en linje, når den rapportérers, selvom dette måtte sænke NVDAs hastighed.

NVDA vil som standard spore ændringer i formateringen på markørens eller den ubegrænsede markørs position og af og til også på resten af linjen, med mindre hastigheden derved reduceres.

Slå denne funktion til ved korrekturlæsning af dokumenter i programmer som Wordpad, hvor formatering har betydning.

Rapportering af linjeindrykning

Denne indstilling lader dig konfigurere hvordan linjeindrykning rapporteres. Denne combo boks har fire muligheder.

10.1.13. Udtaleordbøger

Menuen Udtaleordbøger, som findes i menuen Indstillinger, indeholder dialogbokse, der giver mulighed for at styre, hvordan NVDA udtaler bestemte ord eller tekstbidder. Der er i øjeblikket 3 typer af udtaleordbøger. Disse er:

Du kan tilknytte inputbevægelser med dialogen inputbevægelser, hvis du gerne vil have let adgang til kunne åbne disse ordbøger fra hvor som helst.

Alle ordbogsdialogerne indeholder en liste med regler, som bruges under behandling af talen. Dialogboksen indeholder også knapperne Tilføj, Redigér og Fjern.

For at tilføje en ny regel til ordbogen skal du vælge knappen Tilføj, udfylde felterne i den dialogboks, der fremkommer, og derefter trykke Ok. Den nye regel vises derefter i regellisten. Men for at være helt sikker på, at din regel virkelig bliver gemt, skal du trykke Ok for at lukke ordbogsdialogen helt, når du er færdig med at tilføje/redigere regler.

Med reglerne i NVDAs udtaleordbøger kan du lave tegnene i en tekststreng om til nogle andre. Et enkelt eksempel kunne være, at du ville have, at NVDA sagde ordet frø hver gang der stod fugl. Den nemmeste måde at gøre det på, er at skrive ordet fugl i dialogboksen Tilføj regel i feltet Mønster, og derefter at skrive ordet frø i feltet Erstatning. Du kan også lave en beskrivelse af reglen i feltet Kommentar (som fx: ændrer fugl til frø).

NVDAs udtaleordbøger er imidlertid langt mere righoldige på muligheder end blot at kunne erstatte tekst. Dialogen Tilføj regel indeholder også en checkboks til at bestemme, om du ønsker reglen skal være følsom for store og små bogstaver (altså om NVDA skal gøre forskel på, om bogstaverne er store eller små. NVDA gør som standard ikke forskel på store og små bogstaver).

Endelig er der et sæt radioknapper, som du kan bruge til at fortælle NVDA, hvorvidt dit søgemønster skal gælde overalt, om det kun skal bruges som et helt ord, eller om det skal behandles som et regulært udtryk (regular expression). Hvis du sætter mønsteret til kun at gælde for hele ord, betyder det, at mønsteret ikke vil blive erstattet, hvis det forekommer som en del af et længere ord, dvs. at det enten skal stå alene, eller det, der kommer før eller efter, ikke må være et alfanumerisk tegn eller et understregningstegn. Hvis du med eksemplet fra før vil erstatte ordet "fugl" med "frø", og det kun skulle gælde som et helt ord, ville det ikke komme til at gælde ord som "fugle" eller "sommerfugl".

Et regulært udtryk er en række af specielle symboler, som sætter dig i stand til at søge på mere end et tegn ad gangen, at søge udelukkende på tal eller udelukkende på bogstaver for blot at nævne nogle få eksempler. . Regulære udtryk bliver ikke beskrevet nærmere i denne brugervejledning. Men der findes en mængde materiale om emnet på internettet, hvor du kan finde yderligere oplysninger.

10.1.14. Udtale af sætningstegn/symboler

Denne dialog giver dig mulighed for at bestemme, hvordan sætningstegn og andre symboler skal udtales, samt på hvilket niveau de skal udtales.

Det sprog, som du redigerer udtale af symboler for, bliver vist i dialogens titellinje. Bemærk, at denne dialog følger indstillingen "Brug stemmens sprog til behandling af symboler og tegn", som kan findes i dialogen Stemmeindstillinger; D.v.s., den bruger den aktuelle stemmes sprog og ikke NVDA's globale sprog, når denne indstilling er slået til.

For at ændre et symbol, skal du først vælge det i listen med symboler.

- -

Du kan tilføje nye symboler ved at trykke på Tilføj-knappen. I den dialog, som fremkommer, skal du indtaste symbolet og trykke på Enter. Du kan så ændre felterne for det nye symbol, præcist som med andre symboler.

Du kan fjerne et symbol, som du tidligere har tilføjet, ved at trykke på Fjern-knappen.

Når du er færdig, skal du trykke på OK-knappen for at gemme dine ændringer, eller Annuller-knappen for at kassere dem.

10.1.15. Inputbevægelser

I denne dialog kan du tilpasse inputbevægelser for de forskellige NVDA-kommandoer (taster på tastaturet, knapper på et punktdisplay osv.)

Du får kun vist de kommandoer, som er tilgængelige på det tidspunkt, hvor du åbner dialogen. Hvis du fx. vil tilpasse kommandoer til gennemsynstilstand, skal du åbne dialogen, mens NVDA er i gennemsynstilstand.

Trævisningen i denne dialog viser alle de tilgængelige NVDA-kommandoer grupperet efter kategori. Du kan filtrere dem ved at indtaste et eller flere ord fra kommandoens navn i editfeltet "Filtrer efter" i en hvilken som helst rækkefølge. Hvis en bevægelse er tilknyttet en kommando, bliver den vist neden under kommandoen.

For at tilføje en inputbevægelse til en kommando skal du vælge kommandoen og så trykke på Tilføj-knappen. Derefter skal du udføre den bevægelse, du vil knytte til kommandoen, fx. trykke på en tast på tastaturet eller en knap på punktdisplayet. Ofte kan en bevægelse fortolkes på mere end en måde. Hvis du fx. trykker på en tast på tastaturet, kan det være, at tastetrykket skal være specifikt for enten Desktop-layout eller laptop-layout eller gælde for alle tastatur-layouts. I det tilfælde kommer der en menu til syne, hvor du kan vælge den mulighed, du vil have.

Hvis du vil fjerne en bevægelse fra en kommando, så vælg bevægelsen og tryk på Fjern-knappen.

Når du er færdig med dine ændringer, så tryk OK for at gemme dem eller Annuller for at kassere dem.

10.2. Gemme og genindlæse konfigurationen

Som standard gemmer NVDA dine indstillinger automatisk. Du skal dog være opmærksm på, at denne indstilling kan ændres under de generelle indstillinger i menuen Indstillinger. Ved at aktivere "Gem konfiguration" i NVDAs hovedmenu, kan du altid gemme dine indstillinger manuelt.

Hvis du laver fejl i dine indstillinger og ønsker at vende tilbage til de gemte indstillinger, vælger du "Vend tilbage til gemt konfiguration" i NVDAs hovedmenu. Du kan også nulstille dine indstillinger til de oprindelige fabriksindstillinger ved at vælge dette menupunkt under NVDA-menuen.

Følgende NVDA-genvejstaster kan være nyttige:

Navn Desktop-tast Laptop-tast Beskrivelse
Gem konfiguration NVDA+Ctrl+c NVDA+Ctrl+c Gemmer dine aktuelle indstillinger, så de ikke går tabt, når du afslutter NVDA
Vend tilbage til konfiguration NVDA+Ctrl+r NVDA+Ctrl+r Gendanner de indstillinger, som NVDA havde, da du senest gemte NVDAs konfiguration

10.3. Konfigurationsprofiler

Nogle gange kan det være praktisk at have NVDA indstillet forskelligt i forskellige situationer. Det kan fx. være, at du vil have annoncering af indrykning slået til, mens du skriver og annoncering af skrifttype slået til, mens du læser korrektur. Med NVDA kan du gøre dette ved hjælp af indstillingsprofiler eller konfigurationsprofiler.

En konfigurationsprofil indeholder kun de ændringer, som du laver, mens du tilpasser profilen. De fleste indstillinger kan ændres i en konfigurationsprofil, undtagen dem, som findes i dialogen "Generelle indstillinger". Disse indstillinger gælder for hele NVDA.

Konfigurationsprofiler kan aktiveres manuelt. De kan også aktiveres automatisk ved hjælp af en såkaldt udløser såsom at skifte til et bestemt program.

10.3.1. Grundlæggende styring

Du kan styre konfigurationsprofiler ved at vælge menupunktet Konfigurationsprofiler i NVDA-menuen. Du kan også gøre dette ved hjælp af en tastaturkommando:

Det første felt i denne dialog er en liste, hvor du kan vælge en af profilerne. Når du åbner dialogen, er den profil, som du i øjeblikket redigerer, i fokus. Der bliver også vist yderligere oplysninger om andre profiler. Du kan se, om de bliver aktiveret manuelt eller via en udløser, og om de er ved at blive ændret.

Hvis du vil omdøbe eller slette en profil, skal du trykke på henholdsvis Omdøb- eller Sletknappen.

Tryk på Luk-knappen for at lukke dialogen.

10.3.2. Opret en profil

Hvis du vil oprette en profil, så tryk på Ny-knappen.

I Ny-dialogen kan du indtaste et navn på profilen. Du kan også vælge, hvordan profilen skal bruges. Hvis du kun vil bruge profilen manuelt, skal du vælge "manuel aktivering", hvilket iøvrigt er standard. Ellers kan du vælge en udløser, som skal aktivere profilen automatisk. For nemheds skyld, hvis du ikke har givet profilen et navn, vil den automatisk blive tildelt et passende navn, når du vælger en udløser. Se nedenfor for flere oplysninger.

Når du trykker OK, bliver profilen oprettet, og dialogen konfigurationsprofiler bliver lukket, så du kan tilpasse profilen.

10.3.3. Manuel aktivering

Du kan aktivere en profil manuelt ved at vælge profilen og trykke på knappen "manuel aktivering". Når profilen er aktiveret, kan andre profiler stadigvæk blive aktiveret automatisk på grund af en udløser, men indstillinger i den profil, du har aktiveret manuelt, vil overtrumfe de andre. For eksempel, hvis en profil er tilknyttet det aktuelle program, og annoncering af links er slået til i den profil, men slået fra i den manuelt aktiverede profil, vil links ikke blive annonceret. Hvis du imidlertid har ændret stemmen i den automatiske profil, men ikke i den manuelle profil, vil stemmen i den automatiske profil blive brugt. De indstillinger, du ændrer, vil blive gemt i den manuelle profil. Hvis du vil deaktivere en profil, som du har aktiveret manuelt, så vælg profilen i dialogen konfigurationsprofiler, og tryk på knappen "Manuel deaktivering".

10.3.4. Udløsere

Ved at trykke på knappen Udløsere i dialogen konfigurationsprofiler kan du komme til at redigere de profiler, som skal aktiveres ved hjælp af forskellige udløsere.

Listen viser de udløsere, som du kan bruge, nemlig:

For at vælge hvilken profil der skal aktiveres automatisk af en udløser skal du først vælge en udløser og derefter vælge en profil fra profillisten. Du kan vælge (standardkonfiguration), hvis du ikke vil bruge nogen speciel profil.

Tryk på Luk-knappen for at komme tilbage til dialogen Konfigurationsprofiler.

10.3.5. Redigere en profil

Hvis du har aktiveret en profil manuelt, vil alle de ændringer, du foretager, blive gemt i denne profil. Ellers vil de indstillinger, du ændrer, blive gemt i den profil, der sidst er blevet aktiveret af en udløser. For eksempel, hvis du har knyttet en profil til Notesblok-programmet, og du skifter til Notesblok, vil alle de indstillinger, du ændrer, blive gemt i denne profil. Endelig, hvis der ikke er aktiveret nogen speciel profil, hverken manuelt eller via en udløser, vil de indstillinger, du ændrer, blive gemt i standard-konfigurationen.

Hvis du vil ændre i den profil, som er tilknyttet "Sig alt"-kommandoen, skal du aktivere profilen

10.3.6. Slå udløsere fra midlertidigt

En gang imellem kan det være nyttigt at kunne slå alle udløsere fra. Det kan fx. være, hvis du vil redigere en manuelt aktiveret profil eller standard-konfigurationen uden at blive forstyrret af automatiske profiler. Du kan gøre dette ved at markere checkboksen "Slå alle udløsere fra midlertidigt" i dialogen Konfigurationsprofiler.

10.4. Placering af konfigurationsprofiler

Flytbare versioner af NVDA opbevarer alle indstillinger og tilføjelsesprogrammer i en mappe med navnet userConfig, som findes i NVDA-mappen.

Installerede versioner af NVDA opbevarer alle indstillinger og tilføjelsesprogrammer i en bestemt NVDA-mappe, som findes i din Windows brugerprofil. Det betyder, at alle brugere på systemet kan have hver sine NVDA-indstillinger. Du kommer til mappen med dine NVDA-indstillinger ved at gå til Start-menuen og derefter Programmer -> NVDA -> Udforsk mappen med bruger-indstillinger.

De indstillinger, som NVDA bruger ved kørsel på logon-skærmen eller skærmbilledet i forbindelse med brugerkonto-kontrol findes i mappen systemConfig i NVDAs installationsmappe. Det er normalt ikke nødvendigt at ændre disse indstillinger. Hvis du vil ændre indstillingerne, som NVDA benytter på logon-skærmen eller skærmbilledet i forbindelse med brugerkonto-kontrol, skal du sætte NVDAs indstillinger, som du ønsker dem, mens du er logget ind på dit Windows-system. Aktivér derefter knappen til kopiering af dine indstillinger til logon-skærmen i dialogboksen Generelle indstillinger.

11. Ekstra værktøjer

11.1. Vis log

Log visning, der findes under Værktøjer i NVDA-menuen, giver mulighed for at gennemse al output, der indtil nu og fra NVDA blev startet er blevet gemt i loggen.

Udover muligheden for at gennemse indholdet, er det også muligt at gemme en kopi af logfilen eller genopfriske viseren, så det seneste output fra logvisningen blev startet er den, der vises. Disse funktioner kan findes under viserens Log menu.

11.2. Talevisning

Af hensyn til seende software-udviklere og personer, der ønsker at demonstrere NVDA for seende indeholder NVDA et flydende vindue, der giver mulighed for at se al den tekst, som NVDA i øjeblikket læser op.

Talevisning slås til ved at markere menupunktet "Talevisning" under Værktøjer" i NVDA-menuen. Fjern markeringen fra punktet for at slå det fra.

Vinduet til talevisning viser en tjekboks med navnet "Vis talevisning ved opstart". Hvis denne er valgt, vil talevisning automatisk åbnes når NVDA startes. Dette vindue vil altid forsøge at åbne med samme dimensioner og samme placering, som de var, da vinduet blev lukket.

Så længe talevisning er slået til, opdateres den konstant med den tekst, der netop nu læses op. Hvis du klikker i viseren, eller hvis den får fokus, stoppes opdateringen dog midlertidigt, så det er muligt at markere eller kopiere det aktuelle indhold.

Hvis du gerne vil kunne slå talevisning til og fra, uanset hvor du befinder dig på computeren, kan du tilknytte en speciel inputbevægelse med [dialogen inputbevægelser [InputGestures].

11.3. Styring af tilføjelsesprogrammer

Du kan administrere dine tilføjelsesprogrammer til NVDA ved at gå til "Administrer tilføjelsesprogrammer" under Værktøjer i NVDA-menuen. Dette værktøj giver dig mulighed for at installer tilføjelser til skærmlæseren, samt afinstallere, aktivére eller deaktivére tilføjelserne. Disse pakker kan indeholde tilpasset kode der kan ændre eller tilføje funktionalitet i NVDA, såsom understøttelse af bestemte talesynteser eller punktdisplays. Pakkerne er udgivet og bliver stillet til rådighed af fællesskabet.

Under Styring af tilføjelsesprogrammer kan du finde en liste over alle de tilføjelser, du har installeret på nuværende tidspunkt i din NVDA brugerkonfiguration. Navnen på pakken, versionen og forfatter er vist for hvert tilføjelsesprogram, men du kan læse mere information om tilføjelsen ved at trykke på knappen "Om tilføjelsesprogram". Hvis der er en tilgængelig hjælpetekst til et tilføjelsesprogram, kan du se den ved at trykke på knappen "Hjælp til tilføjelsesprogram".

For at se efter og hente tilføjelsesprogrammer, som er tilgængelige online, skal du trykke på knappen Hent tilføjelsesprogrammer. Denne knap åbner siden for NVDA tilføjelsesprogrammer. Hvis NVDA er installeret og kører på dit system, kan du åbne tilføjelsesprogrammet direkte fra din browser og starte installationsprocessen som beskrevet nedenfor. Ellers skal du gemme tilføjelsespakken og følg instruktionerne nedenfor.

For at installere et tilføjelsesprogram, som du tidligere har hentet, skal du trykke på knappen Installer. Dette vil give dig mulighed for at gennemse din computer eller et netværk for filtypen .nvda-addon, som er en tilføjelsespakke. Når du trykker Åbn, starter installationsprocessen.

Når et tilføjelsesprogram bliver installeret, vil NVDA først spørge, om du virkelig ønsker at installere dette tilføjelsesprogram. Eftersom funktionaliteten af tilføjelsesprogrammer er ubegrænset inden i NVDA, hvilket i teorien kunne omfatte adgang til dine personlige data eller endda hele dit system, er det vigtigt kun at installere tilføjelsesprogrammer fra kilder du har tillid til. Når dit tilføjelsesprogram er installeret skal du genstarte NVDA for at køre dit tilføjelsesprogram. Indtil du gør dette, vil status for dit nyinstallerede tilføjelsesprogram vise "Installer."

For at slette et tilføjelsesprogram, skal du vælge tilføjelsesprogrammet og trykke på knappen "Fjern". NvDA spørger, om du ønsker at fortsætte med denne handling. Ligesom ved installation skal NVDA genstartes før ændringen træder i kraft. Før du udfører denne handling, vil statusen af dit afinstallerede tilføjelsesprogram vise "Fjern."

For at deaktivére et tilføjelsesprogram, tryk på knappen "Deaktivér". For at aktivére et tidligere deaktivéret tilføjelsesprogram, tryk på knappen "Aktivér". Du kan deaktivére et tilføjelsesprogram, hvis status indikerer at programmet kører eller er i gang, eller deaktivére det hvis tilføjelsesprogrammet er stoppet eller deaktivéret. For hvert tryk af disse knapper vil status ændres, så du ved hvad der vil ske, når NVDA genstartes. Hvis du har lavet ændringer til tilføjelsesprogrammer,skal du genstarte NVDA, så dine ændringer kan træde i kraft.

Dialogboksen har også en luk-knap. Hvis du har installeret, fjernet eller ændret status af et tilføjelsesprogram, vil NVDA spørge om du ønsker at genstarte, så ændringerne kan træde i kraft.

Det har før i tiden været muligt at udvide funktionaliteten af NVDA ved at kopiere plugins og drivere ind i mappen med brugerkonfigurationen til NVDA. Selv om denne version af NVDA kan indlæse dem, vil de ikke figurere i listen over tilføjelsesprogrammer. Det er bedst at slette disse filer, og derefter installere det rigtige tilføjelsesprogram hvis det er tilgængeligt.

Hvis du gerne vil kunne nå dialogen til styring af tilføjelsesprogrammer fra hvor som helst på computeren, kan du tilknytte en inputbevægelse med [dialogen inputbevægelser [InputGestures].

11.4. Python konsollen

NVDAs Python-konsol, der ligger under Værktøjer i NVDA-menuen, er et udviklerværktøj. Det er især velegnet til brug ved debugging, generel inspektion af interne processer i NVDA eller inspektion af tilgængelighedshierarkiet i en applikation. For yderligere oplysninger henvises tilartiklen om Python-konsollen på NVDAs netsted.

11.5. Genindlæs pluginstilføjelsesprogrammer

Denne indstilling vil genindlæse alle app moduler og globale tilføjelsesprogrammer uden at genstarte NVDA. Dette kan være nyttigt for udviklere.

12. Understøttede talesynteser

Dette afsnit indeholder informationer om de talesynteser, som NVDA understøtter. For en endnu mere omfattende list over gratis og kommercielt tilgængelige synteser, som du kan bruge med NVDA, besøg venligst denne side http://www.nvda-project.org/wiki/ExtraVoices.

12.1. eSpeak NG

Talesyntesen eSpeak NG er bygget direkte ind i NVDA og kræver ingen installation af særskilte drivere eller komponenter for at fungere. NVDA bruger som standard eSpeak NG ved opstart. Eftersom denne talesyntese er bygget ind i NVDA, er den et godt valg til de situationer, hvor NVDA skal afvikles fra en USB-pen eller fra en cd på flere forskellige systemer.

Hver af de stemmer, som følger med eSpeak NG, taler forskellige sprog. Der findes mere end 43 forskellige sprog i eSpeak NG.

Der findes også mange forskellige varianter, der kan vælges for at ændre, hvordan den enkelte stemme lyder.

12.2. Microsoft Speech API version 4 (SAPI 4)

SAPI 4 er en ældre standard fra Microsoft for software-talesynteser. NVDA understøtter denne talesyntese for brugere, som allerede har SAPI 4 synteser installeret. Microsoft understøtter derimod ikke længere talesyntesen og nødvendige komponenter er ikke længere tilgængelige fra Microsoft.

Når denne talesyntese vælges i NVDA, indeholder listen (som nås med dialogboksen Stemmeindstillinger eller via den cirkulære menu Talesyntese-indstillinger #SynthSettingsRing]) en oversigt over de tilgængelige stemmer fra samtlige SAPI 4 talesynteser, der er installeret på dit system.

12.3. Microsoft Speech API version 5 (SAPI 5)

SAPI 5 er en standard fra Microsoft for software-talesynteser. En lang række af de talesynteser, der overholder denne standard, kan enten købes eller hentes gratis fra forskellige firmaer og netsteder. Din computer har sandsynligvis allerede én SAPI 5 talesyntese præinstalleret. Når denne talesyntese vælges i NVDA, indeholder listen (som nås med dialogboksen Stemmeindstillinger eller via den cirkulære menu Talesyntese-indstillinger #SynthSettingsRing]) en oversigt over de tilgængelige stemmer fra samtlige SAPI 5 talesynteser, der er installeret på dit system.

12.4. Microsoft Speech Platform

Microsoft Speech Platform giver stemmer til mange sprog. Disse stemmer bliver normalt brugt i udvikling af serverbaserede applikationer. Stemmerne kan dog også bruges af NVDA.

For a tbruge disse stemmer, er det nødvendigt at installere to komponenter:

12.5. Windows OneCore Stemmer

Windows 10 indeholder nu stemmer kendt som "OneCore" eller" Mobile." Der er stemmer tilgængelige på mange sprog, og disse stemmer er hurtigere til at reagere end de tilgængelige Microsoft-stemmer der benytter Microsoft Speech API version 5.

For at installere stemmer til brug på yderligere sprog, samt hvordan disse installeres, se artiklen fra Microsoft: https://support.office.com/en-us/article/How-to-download-Text-to-Speech-languages-for-Windows-4c83a8d8-7486-42f7-8e46-2b0fdf753130

Bemærk venligst, at de hurtigere talehastigheder tilgængelige når disse stemmer benyttes med Narrator ikke er tilgængelige med den aktuelle version af NVDA. Bemærk også, at den valgte hastighed du vælger i Windows-indstillingerne også påvirker stemmerne når disse bruges med NVDA. Disse er problemer som vi ikke kan løse uden ændringer i Windows. VI håber, at disse problemer bliver løst i en Windows opdatering.

12.6. Audiologic Tts3

Dette er en kommerciel talesyntese, der er specielt produceret til italiensk. Talesyntesen skal være installeret på dit system, før den kan bruges med NVDA. For yderligere oplysninger om talesyntesen henvises til Audiologics netsted på http://www.audiologic.it/.

Denne talesyntese understøtter ikke stavefunktionalitet.

12.7. Nuance Vocalizer for NVDA

Nuance Vocalizer er et kommercielt produkt, som giver dig stemmer af høj kvalitet. Dette produkt er udviklet af Nuance Communications, Inc., og er omdannet til brug med NVDA af Tiflotecnia, Lda. Produktet omfatter over 50 forskellige stemmer du kan installere og dækker over 30 sprog. Alle komponenterne til syntesen er indpakket som et tilføjelsesprogram, så de kan bruges med en flytbar kopi af NVDA.

Du kan finde mere information om Nuance Vocalizer for NVDA, samt hvordan du kan købe en licens på siden http://www.vocalizer-nvda.com/. En procentdel af salget af dette produkt doneres til NV Access til videreudvikling af NVDA skærmlæseren.

13. Understøttede punktdisplays

Dette afsnit indeholder oplysninger om de punktdisplays, som NVDA understøtter.

13.1. Freedom Scientific Focus/PAC Mate Series

Der er understøttelse af alle Focus og PAC Mate displays fra Freedom Scientific når de kobles til med USB eller Bluetooth. Punktdisplay-driverne fra Freedom Scientific skal vær installeret på dit system. Hvis du ikke allerede har dem, kan du hente dem fra http://www2.freedomscientific.com/downloads/focus-40-blue/focus-40-blue-downloads.asp. Selvom siden kun henviser til displayet Focus 40 Blue,understøtter driveren alle displays fra Freedom Scientific. Hvis dit system kører Windows 64 bit og driverne allerede er blevet installeret af en anden skærmlæser, skal du sandsynligvis installere driveren fra dette link alligevel, da de filer, som NVDA har brug for, sikkert ikke er blevet installeret af den anden skærmlæser.

Som standard kan NVDA automatisk detektere og forbinde til disse displays via USB og Bluetooth. Når du konfigurer dette display kan du dog selv vælge, hvilken forbindelsestype du ønsker at benytte. Dette kan være nyttigt hvis du ønsker at bruge dit Focus display via Bluetooth, men fortsætte med at oplade dit punktdisplay ved brug af USB fra computeren.

Tastekombinationerne til dette punktdisplay med NVDA er følgende. Se venligst dokumentationen til dit punktdisplay for at finde ud af, hvor du kan finde knapperne.

Navn Tast
Rul punktdisplay tilbage top markørsammenføringstast1(første celle på display)
Rul display fremad top markørsammenføringstast20/40/80 (sidste celle på display)
Rul punktdisplay tilbage venstre panoreringsknap
Rul punktdisplay fremad højre panoreringsknap
Slå punkt følger til/fra venstre vælgeknap+højre vælgeknap
Skift handling for venstre lynhjul Tryk venstre lynhjul
Flyt tilbage ved brug af venstre lynhjul Venstre lynhjul op
Flyt fremad ved brug af venstre lynhjul Venstre lynhjul
Skift handling for højre lynhjul tryk på højre lynhjul
Flyt tilbage ved brug af højre lynhjul højre lynhjul op
Flyt fremad ved brug af højre lynhjul højre lynhjul ned
Flyt til punktcelle markørsammenføringsknap
skift+tab tast punktMellemrum+punkt1+punkt2
tab tast punktMellemrum+punkt4+punkt5
Pil-op punktMellemrum+punkt1
Pil-ned punktMellemrum+punkt4
Ctrl+Venstre-pil punktMellemrum+punkt2
Ctrl+Højre-pil punktMellemrum+punkt5
Venstre-pil punktMellemrum+punkt3
Højre-pil punktMellemrum+punkt6
Hjem tast punktMellemrum+punkt1+punkt3
end tast punktMellemrum+punkt4+punkt6
Ctrl+hjem tast punktMellemrum+punkt1+punkt2+punkt3
Ctrl+end tast punktMellemrum+punkt4+punkt5+punkt6
alt tast punktMellemrum+punkt1+punkt3+punkt4
alt+tab tast punktMellemrum+punkt2+punkt3+punkt4+punkt5
escape tast punktMellemrum+punkt1+punkt5
windows tast punktMellemrum+punkt2+punkt4+punkt5+punkt6
space tast punktMellemrum
windows+d tast (minimer alle programmer) punktMellemrum+punkt1+punkt2+punkt3+punkt4+punkt5+punkt6
Annoncér aktuelle linje punktMellemrum+punkt1+punkt4
NVDA-menu punktMellemrum+punkt1+punkt3+punkt4+punkt5

For nyere Focus modeller der har vippebjælker (focus 40, focus 80 og focus blue):

Navn Tast
Flyt punktdisplay til forrige linje venstre Vippe Bjælke Op, højre vippe bjælke op
Flyt punktdisplay til næste linje venstre vippe bjælke ned, højre vippe bjælke ned

Kun for Focus 80:

Navn Tast
Rul display tilbage højre vippe bjælke op, venstre vippe bjælke op
Rul punktdisplay fremad venstre vippe bjælke ned, højre vippe bjælke ned

13.2. Optelec ALVA BC640/680

Der er understøttelse af både ALVA BC640 og BC680 punktdisplays fra Optelec. Der kræves ingen særskilte drivere installeret for at bruge disse displays. Sæt blot displayet til computeren og indstil NVDA til at bruge det.

Selv om disse punktdisplays har et tastatur, håndtere de selv oversættelsen fra punkt til tekst. Derfor er NVDAs punkt input indstilling ikke relevant.

Dette er tastekombinationerne til dette display til brug med NVDA. Se venligst dokumentationen til dit display for at finde ud af, hvor du kan finde knapperne.

Navn Tast
Rul punktdisplay tilbage t1
Flyt punktdisplay to forrige linje t2
Flyt til aktuelle fokus t3
Flyt punktdisplay til næste linje t4
Rul punktdisplay fremad t5 eller etouch3
Flyt til punktcelle markørsammenføringsknapper
Flyt til øverste linje i læsning t1+t2
Flyt til nederste linje i læsning t4+t5
Skift punkt tøjret til t1+t3
Rapporter titel etouch2
Rapporter statuslinje etouch4
shift+tab tast sp1
alt tast sp2
escape tast sp3
tab tast sp4
Pil-op spOp
Pil-ned spNed
Venstre-pil spVenstre
Højre-pil spHøjre
enter tast spEnter
Rapporter dato/tid sp1+sp2
NVDA-menu sp1+sp3
windows+d tast (Minimer alle programmer) sp1+sp4
windows+b key (gå til systembakke) sp3+sp4
windows tast sp2+sp3
alt+tab tast sp2+sp4
CTRL+hjem t3+spUp
CTRL+end t3+spDown
hjem tast t3+spLeft
end tast t3+spRight

13.3. Handy Tech Displays

NVDA understøtter alle displays fra Handy Tech når displayet er forbundet via USB eller Bluetooth. Ældre punktdisplays kræver, at du installerer USB-driveren fra handy Tech på computeren.

Punkt input er endnu ikke understøttet.

Dette er tastekombinationerne til dette display til brug med NVDA. Se venligst dokumentationen til dit display for at finde ud af, hvor du kan finde knapperne.

Navn Tast
Rul punktdisplay tilbage venstre, op
Rul punktdisplay fremad højre, ned
Flyt punktdisplay to forrige linje b4
Flyt punktdisplay til næste linje b5
Flyt til punktcelle markørsammenføringsknapper
shift+tab Tast esc
alt Tast b2+b4+b5
escape Tast b4+b6
tab Tast enter
enter Tast esc+enter
Pil-op venstreMellemrum
Pil-ned højreMellemrum
NVDA-menu b2+b4+b5+b6
Handy Tech konfiguration b4+b8

13.4. MDV Lilli

Punkttdisplayet Lilli fra MDV er understøttet. Installation af særskilte drivere er ikke nødvendig for at kunne bruge dette display. Tilslut blot displayet og indstil NVDA til at bruge det.

Dette er tastekombinationerne til dette display til brug med NVDA. Se venligst dokumentationen til dit display for at finde ud af, hvor du kan finde knapperne.

Navn Tast
Rul punktdisplay baglæns LF
Rul punktdisplay fremad RG
Flyt punktdisplay to forrige linje op
Flyt punktdisplay til næste linje Ned
Flyt til punktcelle Flyt
shift+tab Tast SLF
tab Tast SRG
alt+tab Tast SDN
alt+shift+tab Tast SUP

13.5. Baum/Humanware/APH/Orbit Punktdisplays

Adskillige Baum, HumanWare, APH og Orbit displays er understøttet hvis de kobles til via USB, Bluetooth eller serielport. Det omfatter:

Nogle andre displays, som er fremstillet af Baum, virker måske også, men dette er ikke testet.

Hvis du kobler til displayes med USB som ikke bruger HID, skal du først installere driveren fra leverandøren. VarioUltra og Pronto! bruger HID. Refreshabraille og Orbit Reader 20 kan bruge HID hvis konfigueret korrekt.

USB serieltilstand af Orbit Reader 20 er på nuværende tidspunkt kun understøttet i Windows 10. USB HID skal som udgangspunkt bruges i stedet.

Dette er tastekombinationerne til dette display til brug med NVDA. Se venligst dokumentationen til dit display for at finde ud af, hvor du kan finde knapperne.

Navn Tast
Rul punktdisplay tilbage d2
Rul punktdisplay fremad d5
Flyt punktdisplay to forrige linje d1
Flyt punktdisplay til næste linje d3
Flyt til punktcelle markørsammenføringsknapper

For displays der har et joystick:

Navn Tast
Pil-op op
Pil-ned ned
Venstre-pil venstre
Højre-pil højre
enter Tast select

13.6. hedo ProfiLine USB

Hedo ProfiLine USB fra hedo Reha-Technik er understøttet. Du skal først installere driveren fra leverandøren, før du kan benytte dette punktdisplay.

Dette er tastekombinationerne til dette display til brug med NVDA. Se venligst dokumentationen til dit display for at finde ud af, hvor du kan finde knapperne.

Navn Tast
Rul punktdisplay tilbage K1
Rul punktdisplay fremad K3
Flyt punktdisplay to forrige linje B2
Flyt punktdisplay til næste linje B5
Flyt til punktcelle markørsammenføringsknapper
Slå "Punkt følger" til/fra K2
Sig alt B6

13.7. hedo MobilLine USB

Hedo MobilLine USB fra hedo Reha-Technik er understøttet. Du skal først installere driveren fra leverandøren, før du kan benytte dette punktdisplay.

Dette er tastekombinationerne til dette display til brug med NVDA. Se venligst dokumentationen til dit display for at finde ud af, hvor du kan finde knapperne.

Navn Tast
Rul punktdisplay tilbage K1
Rul punktdisplay fremad K3
Flyt punktdisplay to forrige linje B2
Flyt punktdisplay til næste linje B5
Flyt til punktcelle markørsammenføringsknapper
Slå "Punkt følger" til/fra K2
Sig alt B6

13.8. HumanWare Brailliant BI/B Series

Brailliant BI og B serierne af punktdisplays fra HumanWare, herunder BI 32, BI 40 og B 80, er understøttede når du kobler til via USB eller Bluetooth. Hvis du ønsker at koble displayet til ved brug af USB med protokollen sat til HumanWare, skal du først installere driveren fra leverandøren. USB drivere kræves ikke, hvis protokollen er sat til OpenBraille.

Dette er tastekombinationerne til dette display til brug med NVDA. Se venligst dokumentationen til dit display for at finde ud af, hvor du kan finde knapperne.

Navn Tast
Rul punktdisplay tilbage venstre
Rul punktdisplay fremad højre
Flyt punktdisplay to forrige linje op
Flyt punktdisplay til næste linje ned
Flyt til punktcelle markørsammenføringsknapper
Slå "Punkt følger" til/fra op+ned
Pil-op mellemrum+punkt1
Pil-ned mellemrum+punkt4
Venstre-pil mellemrum+punkt3
højre-pil mellemrum+punkt6
NVDA-menu c1+c3+c4+c5 (kommando n)
shift+tab Tast mellemrum+punkt1+punkt3
tab Tast mellemrum+punkt4+punkt6
alt Tast mellemrum+punkt1+punkt3+punkt4 (mellemrum+m)
escape Tast mellemrum+punkt1+punkt5 (mellemrum+e)
enter Tast punkt8
windows+d Tast (Minimer alle programmer) c1+c4+c5 (command d)
windows Tast mellemrum+punkt3+punkt4
alt+tab Tast mellemrum+punkt2+punkt3+punkt4+punkt5 (mellemrum+t)
Sig alt c1+c2+c3+c4+c5+c6

13.9. HIMS Braille Sense/Braille EDGE/Smart Beetle Series

NVDA understøtter Braille Sense, Braille EDGE og Smart Beetle displays fra Hims hvis disse displays kobles til med USB eller Bluetooth. Hvis du ønsker at koble displayet til ved brug af USB, skal du først installere driveren fra HIMS på dit system. Du kan hente disse fra denne side: http://www.himsintl.com/?c=2/13&uid=2319

Tastekombinationerne til disse displays med NVDA er følgende. Se venligst dokumentationen til dit display for at finde ud af, hvor du kan finde knapperne.

Navn Tast
Rul punktdisplay tilbage venstre side rul ned
Rul punktdisplay fremad højre side rul ned
Flyt punktdisplay to forrige linje venstre side rul op
Flyt punktdisplay til næste linje højre side rul op
Flyt til punktcelle markørsammenføringsknapper
shift+tab Tast punkt1+punkt2+mellemrum
alt Tast punkt1+punkt3+punkt4+mellemrum
escape Tast punkt1+punkt5+mellemrum
tab Tast punkt4+punkt5+mellemrum
Pil-op punkt1+mellemrum
Pil-ned punkt4+mellemrum
Caps Lock punkt1+punkt3+punkt6+mellemrum
shift+alt+tab Tast advance2+advance3+advance1
alt+tab Tast advance2+advance3
end Tast punkt4+punkt6+mellemrum
Ctrl+end Tast punkt4+punkt5+punkt6+mellemrum
hjem Tast punkt1+punkt3+mellemrum
Ctrl+hjem Tast punkt1+punkt2+punkt3+mellemrum
Venstre-pil punkt3+mellemrum
Ctrl+skift+Venstre-pil punkt2+punkt8+mellemrum+advance1
Ctrl+Venstre-pil punkt2+mellemrum
shift+alt+Venstre-pil punkt2+punkt7+advance1
alt+Venstre-pil punkt2+punkt7
Højre-pil punkt6+mellemrum
Ctrl+skift+Højre-pil punkt5+punkt8+mellemrum+advance1
Ctrl+Højre-pil punkt5+mellemrum
skift+alt+højre-pil punkt5+punkt7+advance1
alt+Højre-pil punkt5+punkt7
side op Tast punkt1+punkt2+punkt6+mellemrum
Ctrl+side op Tast punkt1+punkt2+punkt6+punkt8+mellemrum
Ctrl+skift+Pil-op punkt2+punkt3+punkt8+mellemrum+advance1
Ctrl+Pil-op punkt2+punkt3+mellemrum
skift+alt+Pil-op punkt2+punkt3+punkt7+advance1
alt+Pil-op punkt2+punkt3+punkt7
skift+Pil-op venstre side rul ned + mellemrum
side ned Tast punkt3+punkt4+punkt5+mellemrum
Ctrl+side ned Tast punkt3+punkt4+punkt5+punkt8+mellemrum
Ctrl+skift+Pil-ned punkt5+punkt6+punkt8+mellemrum+advance1
Ctrl+Pil-ned punkt5+punkt6+mellemrum
skift+alt+Pil-ned punkt5+punkt6+punkt7+advance1
alt+Pil-ned punkt5+punkt6+punkt7
skift+Pil-ned højre side rul ned + mellemrum
delete Tast punkt1+punkt3+punkt5+mellemrum
f1 Tast punkt1+punkt2+punkt5+mellemrum
f3 Tast punkt1+punkt2+punkt4+punkt8
f4 Tast punkt7+advance3
windows+b Tast punkt1+punkt2+advance1
windows+d Tast punkt1+punkt4+punkt5+advance1

13.10. HIMS SyncBraille

NVDA understøtter SyncBraille Display fra HIMS. Hvis du ønsker at koble displayet til ved brug af USB, skal du først installere driveren fra HIMS på dit system.

Dette er tastekombinationerne til dette display til brug med NVDA. Se venligst dokumentationen til dit display for at finde ud af, hvor du kan finde knapperne.

Navn Tast
Rul punktdisplay tilbage venstre side rul ned
Rul punktdisplay fremad højre side rul ned
Flyt til punktcelle markørsammenføringsknapper

13.11. Seika Braille Displays

Seika Version 3, 4 og 5 (40 celler) og Seika80 (80 celler) punktdisplaysfra Nippon Telesoft er understøttede. Du kan finde yderligere information om disse displays her http://www.seika-braille.com/. Du skal først installere USB-driveren fra leverandøren, før du kan bruge dette punktdisplay.

Dette er tastekombinationerne til dette display til brug med NVDA. Se venligst dokumentationen til dit display for at finde ud af, hvor du kan finde knapperne.

Navn Tast
Rul punktdisplay tilbage venstre
Rul punktdisplay fremad højre
Flyt punktdisplay to forrige linje b3
Flyt punktdisplay til næste linje b4
Slå "Punkt følger" til/fra b5
Sig alt b6
tab b1
skift+tab b2
alt+tab b1+b2
NVDA-menu venstre+højre
Flyt til punktcelle markørsammenføringsknapper

13.12. Papenmeier BRAILLEX Nyere modeller

Følgende punktdisplay er understøttede

Hvis BrxCom er installeret, vil NVDA benytte BrxCom. BrxCom er et værktøj der giver dig mulighed for, at bruge punktdisplayet som et tastatur uafhængigt af en skærmlæser. En ny version af BrxCom der virker med NVDA bliver snart udgivet af Papenmeier. Indtastning i punkt er mulig med TRIO og BRAILLEX Live-modellerne.

De fleste enheder har en Easy Access bjælke (EAB) der giver mulighed for intuitive og hurtige handlinger. EAB kan bevæge sig i fire retninger, hvor der generelt er to tilhørende stillinger. C-serien og Live-serien er eneste undtagelser til denne regel.

C-serien samt nogle andre displays har to rækker med markørsammenføringsknapper, hvor den øveste række bruges til at rapportere formateringsinformation. Hvis du holder en af de øverste markørsammenføringsknapper og trykker på EAB på C-serien, vil enheden emulere handlingen for den anden stilling. Displays i Live-serien har kun en enkelt række sammenføringsknapper, og bjælken kan kun bevæges et enkelt trin i hver retning. Du kan emulere det andet trin ved at trykke på en af sammenføringstasterne og skubbe bjælken i den tilsvarende retning. Hvis du trykker og holder på piletasterne op, ned, højre og venstre (eller EAB) vil den tilsvarende handling gentages.

De følgende taster er generelt tilgængelige på disse punktdisplays:

Navn Tast
l1 Venstre frontTast
l2 Venstre bagtast
r1 Højre frontTast
r2 Højre batTast
op 1 trin op|
op2 To trin op
Venstre 1 trin til venstre
venstre2 2 trin til venstre
Højre 1 Trin til højre
Højre2 2 trin til højre
ned 1 trin ned
Ned2 2 trin ned

Papenmeier kommandoer til NVDA er som følger:

Navn Tast
Rul punktdisplay tilbage venstre
Rul punktdisplay fremad højre
Flyt punktdisplay to forrige linje op
Flyt punktdisplay til næste linje ned
Flyt til punktcelle markørsammenføringsknapper
Sig aktuelt tegn i læsetilstand l1
Aktiver det aktuelle navigatorobjekt l2
slå Braille-tøjring til/fra r2
Sig titel l1+up
Rapportër statuslinje l2+ned
Flyt til overordnet objekt op2
Flyt til første underordnet objekt ned2
Flyt til forrige objekt venstre2
Flyt til næste objekt højre2
Sig tekstformatering øverste markørsammenføringsknapper

Trio modellen har yderligere fire knapper. Disse er placeret foran punkttastaturet. Knapperne er fra venstre mod højre.

På nuværende tidspunkt er højre thumb key ikke taget i brug. De midterste taster bliver begge brugt som mellemrumstaster.

Navn Tast
escape tast mellemrum med punkt 7
Pil-op mellemrum med punkt 2
Venstre-pil mellemrum med punkt 1
Højre-pil mellemrum med punkt 4
Pil-ned mellemrum med punkt 5
kontrol tast lt+punkt2
alt tast lt+punkt3
Ctrl+escape tast mellemrum med punkt 1 2 3 4 5 6
tab tast mellemrum med punkt 3 7

13.13. Papenmeier Braille BRAILLEX Ældre Modeller

Følgende punktdisplays er understøttede:

Bemærk, at disse punktdisplays kun kan opkobles med en serielport. Derfor er det nødvendigt at vælge porten, du har koblet dit punktdisplay til, når du har valgt dit punktdisplay. Dette kan indstilles i dialogen Braille-indstillinger.

Nogle enheder har en Easy Access bjælke (EAB) der giver mulighed for intuitive og hurtige handlinger. EAB kan bevæge sig i fire retninger, hvor der generelt er to tilhørende stillinger. Hvis du trykker og holder på piletasterne op, ned, højre og venstre (eller EAB) vil den tilsvarende handling gentages. Ældre enheder har ikke en AEB; front taster er brugt i stedet.

Følgende taster er generelt tilgængelige på disse punktdisplays:

Navn Tast
l1 Venstre front tast
l2 Venstre tast bagved
r1 Højre front tast
r2 Højre tast bagved
op 1 trin op
op2 2 trin op
venstre 1 trin venstre
venstre2 2 trin venstre
højre 1 trin til højre
højre2 2 trin til højre
ned 1 trin ned
ned2 2 trin ned

Papenmeier kommandoer til NVDA er som følgende:

Enheder med EAB:

Navn Tast
Rul punktdisplay tilbage venstre
Rul punktdisplay fremad højre
Flyt punktdisplay to forrige linje op
Flyt punktdisplay til næste linje ned
Flyt til punktcelle markørsammenføringsknapper
Sig aktuelt tegn i læsetilstand l1
Aktiver det aktuelle navigatorobjekt l2
Sig titel l1+up
Rapportër statuslinje l2+ned
Flyt til overordnet objekt op2
Flyt til første underordnet objekt ned2
Flyt til næste objekt højre2
Flyt til forrige objekt venstre2
Sig tekstformatering øverste markørsammenføringsknapper

BRAILLEX Tiny:

Navn Tast
Sig aktuelt tegn i læsetilstand l1
Aktiver det aktuelle navigatorobjekt l2
Rul punktdisplay tilbage venstre
Rul punktdisplay fremad højre
Flyt punktdisplay to forrige linje op
Flyt punktdisplay til næste linje ned
Slå "Punkt følger" til/fra r2
Flyt til overordnet objekt R1+op
Flyt til første underordnet objekt R1+ned
Flyt til forrige objekt R1+venstre
Flyt til næste objekt R1+højre
Sig tekstformatering reportf
Sig titel l1+op
Læs statuslinje l2+ned

BRAILLEX 2D Screen:

Navn Tast
Sig aktuelt tegn i læsetilstand l1
Aktiver det aktuelle navigatorobjekt l2
Slå "Punkt følger" til/fra r2
Sig tekstformatering reportf
Flyt punktdisplay to forrige linje op
Rul punktdisplay tilbage venstre
Rul punktdisplay fremad højre
Flyt punktdisplay til næste linje ned
Flyt til næste objekt Venstre2
Flyt til overordnet objekt Op2
Flyt til første underordnet objekt Ned2
Flyt til forrige objekt Højre2

13.14. HumanWare BrailleNote

NVDA understøtter BrailleNote notatapparaterne fra Humanware når de bruges som en displayterminal for en skærmlæser. Følgende modeller er understøttede:

Hvis din enhed understøtter mere end en forbindelsestype, skal du indstille porten til punktterminal under indstillinger for PunktTerminal. Læs venligst Braillenote manualen for detaljer. Det kan også være nødvendigt at indstille porten i Braille-indstillinger. hvis du kobler til via USB eller Bluetooth, kan du sætte indstillingen til "Automatisk", "USB" eller "Bleutooth", afhængigt af de tilgængelig valgmuligheder. Hvis du forbinder enheden gennem en ældre seriel port eller en USB til seriel adapter, eller hvis ingen af de forrige indstillinger er tilgængelige, skal du vælge hvilken port du ønsker at bruge fra listen.

Før du forbinder din BrailleNote Apex ved brug af dens USB-client grænseflade, skal du installere de nødvendige drivere fra HumanWare.

Dette er tastekombinationerne til BrailleNote til brug med NVDA. Se venligst dokumentationen til din BrailleNote for at finde ud af, hvor du kan finde knapperne.

Navn Tast
Rul punktdisplay tilbage back
Rul punktdisplay fremad advance
Flyt punktdisplay til forrige linje previous
Flyt punktdisplay til næste linje next
Flyt til punktcelle markørsammenføringsknapper
Slå "Punkt følger" til/fra previous+next
Pil-op space+dot1
Pil-ned key space+dot4
Venstre-pil space+dot3
Højre-pil space+dot6
Side op space+dot1+dot3
side ned space+dot4+dot6
Hjem tast space+dot1+dot2
End tast space+dot4+dot5
Ctrl+hjem space+dot1+dot2+dot3
Ctrl+end space+dot4+dot5+dot6
Mellemrumstast space
Enter tast space+dot8
Backspace tast space+dot7
Tab tast space+dot2+dot3+dot4+dot5 (space+t)
Shift+tab taster space+dot1+dot2+dot5+dot6
Windows tast space+dot2+dot4+dot5+dot6 (space+w)
Alt tast space+dot1+dot3+dot4 (space+m)
Tastaturhjælp til/fra mellemrum+dot2+dot3+dot6 (mellemrum+lavt+h)

13.15. EcoBraille

NVDA understøtter EcoBraille displays fra ONCE. Følgende modeller er understøttet:

I NVDA kan du indstille, hvilken seriel port punktdisplayet er forbundet til, i dialogen Punktindstillinger.

Tastaturkommandoerne til Eco punktdisplays er som følger: Se venligst dokumentationen til EcoBraille for en beskrivelse af, hvor disse taster er placeret.

Navn Tastetryk
Rul punktdisplay tilbage T2
Rul punktdisplay frem T4
Flyt punktdisplay til forrige linje T1
Flyt punktdisplay til næste linje T5
Flyt markør til punktcelle Markørflyttetast
Aktiver det aktuelle navigator-objekt T3
Skift til næste gennemsynstilstand F1
Flyt til overordnede objekt F2
Skift til forrige gennemsynstilstand F3
Flyt til forrige objekt F4
Læs det aktuelle objekt F5
flyt til næste objekt F6
Flyt til objektet i fokus F7
Flyt til første underordnede objekt F8
Flyt systemfokus eller markør til den aktuelle position for gennemsyn F9
Sig position for gennemsynsmarkør F0
slå tøjring af Braille til/fra a

13.16. SuperBraille

Punktdisplayet SuperBraille, der for det meste findes i Taiwan, kan forbindes til en computer ved hjælp af USB eller Seriel. Eftersom displayet ikke har fysiske rulleknapper eller knapper til indtastning af punkt, er det nødvendigt at skrive på et standard computertastatur. På grund af dette, og for at bevare kompatibiliteten mellem andre skærmlæsere i Taiwan, findes der to taster til at rulle på displayet:

Navn Tast
Rul punktdisplay tilbage numpadMinus
Rul punktdisplay adfrem numpadPlus

13.17. BRLTTY

BRLTTY er et særskilt program, der understøtter yderligere en lang række punktdisplays. For at kunne bruge det, skal du installere programmet BRLTTY for Windows. Det anbefales, at du henter og installerer den seneste installationspakke, som fx. kan have navnet brltty-win-4.2-2.exe. Under konfigurationen af displayet og den port, der skal bruges, skal du følge instruktionerne nøje, især hvis du benytter et USB-display og allerede har installeret producentens drivere.

BRLTTY håndtere selv indtastning på punkt, hvis det tilkoblede punktdisplay har et punkttastatur. NVDAs indstilling for oversættelsestabel er derfor ikke relevant.

Dette er tastekombinationerne til BRLTTY til brug med NVDA. Se venligst BRLTTY dokumentationen for tastekombinationer for yderliger information om, hvordan BRLTTY kommandoer er indstillet til kontroller på diverse punktdisplays.

Navn BRLTTY command
Rul punktdisplay tilbage fwinlt (gå et vindue til venstre)
Rul punktdisplay fremad fwinrt (gå et vindue til højre)
Flyt punktdisplay til forrige linje lnup (gå en linje op)
Flyt punktdisplay til næste linje lndn (gå en linje ned)
Flyt til punktcelle fly (bring markør til tegn)

14. Avancerede emner

14.1. indstillinger på kommandolinjen

Du kan angive en eller flere indstillinger på kommandolinjen, når du starter NVDA. Du kan angive så mange indstillinger, som du har brug for. Disse indstillinger kan angives, når du starter NVDA fra en genvej (under egenskaber for genvej), fra Kør-dialogen (Startmenu -> Kør eller Windows+r) eller eller fra Windows kommandoprompt. kommandolinjeparametre skal adskilles fra navnet på NVDAs eksekverbare fil og fra andre kommandolinjeparametre af mellemrum. For eksempel: Den genvej på skrivebordet, som NVDA opretter under installationen, rummer indstillingen -r, som får NVDA til at lukke den aktuelle kopi, inden en ny startes. En anden nyttig kommandolinjeparameter er --disable-addons, som får NVDA til at afbryde alle tilføjelsesprogrammer Med den kan du finde ud af, om et givet problem skyldes et tilføjelsesprogram eller klare et alvorligt problem, som er forårsaget af et tilføjelsesprogram.

Som et eksempel kan du afslutte den aktuelle kopi af NVDA ved at skrive følgende i Kør-dialogen:

nvda -q

Nogle af kommandolinjeparametrene har både en kort og en lang version, mens andre kun har en lang version. De, som har en kort version, kan kombineres på denne måde: |NVDA -rm | Afslutter den nuværende kopi af NVDA, og starter en ny kopi med startoplyde slået fra osv. |

NVDA -rm --disable-addons Samme som ovenfor, men med tilføjelsesprogrammer slået fra.

Med nogle af kommandolinjeparametrene kan du angive yderlige parametre, fx. hvor detaljeret loggen skal være, eller stien til mappen med brugerprofiler. Disse yderligere parametre skal skrives efter indstillingen og adskilles fra indstillingen af et mellemrum i den korte version og af et lighedstegn (=) i den lange version, fx.

nvda -l 10 Starter NVDA med logningsniveau sat til "debug"
nvda --log-file=c:\nvda.log Får NVDA til at skrive sin log til c:\nvda.log
nvda --log-level=20 -f c:\nvda.log Får NVDA til at starte med logniveau sat til "info" og gemme sin log i filen c:\nvda.log

De mulige kommandolinjeparametre til NVDA er følgende:

Kort Lang Beskrivelse
-h --help Vis hjælp til kommandolinje og afslut
-q --quit Afslut den nuværende kopi af NVDA
-r --replace Afslut en allerede kørende kopi af NVDA og start denne kopi
-k --check-running Fortæl via exitkoden, om NVDA kører (0 hvis NVDA kører, 1 hvis den ikke gør)
-f LOGFILENAME --log-file=LOGFILENAME Filen hvor NVDAs log skal gemmes
-l LOGLEVEL --log-level=LOGLEVEL Det laveste niveau af meddelelser, som skal logges (debug 10, info 20, advarsler 30, fejl 40 og kritiske fejl 50). Standard er advarsler.
-c CONFIGPATH --config-path=CONFIGPATH Stien hvor alle indstillinger i NVDA bliver gemt
-m --minimal Ingen lyde, ingen brugergrænseflade, ingen opstartsmeddelelser osv.
-s --secure Sikker tilstand (uden Python console)
Ingen --disable-addons ingen tilføjelsesprogrammer
Ingen --debug-logging Aktiver debug-logningsniveau for kun denne opstart. Denne indstilling vil overstyre alle logningsniveau ( --loglevel, -l) argumenter.
Ingen --no-sr-flag Lad være med at ændre det globale skærmlæserflag
Ingen --install Installerer NVDA og starter den nyinstallerede kopi
Ingen --install-silent Tavs installation af NVDA (Starter ikke den nyinstallerede kopi)

14.2. Systemspecifikke parametre

NVDA tillader, at nogle værdier ændres i systemregistreringsdatabasen. Disse ændringer påvirker NVDAs adfærd på et systemspecifikt niveau. Disse værdier er gemt i registreringsdatabasen under en af følgende nøgler:

Følgende værdier kan indstilles under denne registreringsdatabasenøgle:

Navn Type Mulige værdier Beskrivelse
configInLocalAppData DWORD 0 (standard) for at deaktivere, 1 for at aktivere Hvis dette er aktiveret, vil NVDAs konfiguration gemmes i local application data i stedet for mappen roaming application data
serviceDebug DWORD 0 (standard) for at deaktivere, 1 for at aktivere Hvis dette aktiveres, vil beskyttet tilstand blive deaktiveret på beskyttede skriveborde i Windows. Dette vil tillade brugen af Python-konsollen og logviseren. På grund af flere sikkerhedsbrud, kan denne indstilling ikke anbefales

15. Yderligere information

Hvis du har brug for yderligere information eller hjælp til brugen af NVDA, besøg venligst NVDAs netsted http://www.nvaccess.org/. Her kan du finde yderligere dokumentation, samt teknisk support og ressourcer. Denne side indeholder også information vedrørende udviklingen af NVDA.